Канарево Брдо

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Канарево брдо
Pošalji fotografiju
Grad Београд
Stanovništvo 14.842
Канарево брдо na mapi Beograda
Канарево брдо
Канарево брдо
Канарево брдо (Beograda)


Koordinate: 44° 45′ 11" SGŠ, 20° 27′ 26" IGD

Канарево брдо је насеље у општини Раковица, у Београду.

Кратак историјат и природа[uredi | uredi kod]

Пре Другог светског рата цело брдо је било у приватном власништву. Последњи власник пре национализације, била је извесна Ружа Канар, удовица човека по коме је касније и цео крај назван. Урбанизација је почела 1946. године, али прве контуре градског насеља су почеле да се назиру тек крајем 60-их година 20. века, кад је изграђено 5 солитера уздуж улице Ивана Мичурина. Убрзо је у саобраћај пуштена и "главна кичма", Борска улица, па и прва аутобуска линија, 47. Највиша зграда је постала сива петнаестоспратница у центру насеља 70-их година. У новијем делу насеља, ближем Кошутњаку, налази се улица Српских Ударних Бригада, у којој је испостава Дома Здравља Раковица [1]. Међу најинтересантнијим зградама је она, коју је данас закупила компанија "WEG", која је изграђена 80-их, а при том променила неколико намена.

Канаревим Брдом протиче и један поток, међутим како је насеље грађено, он је измештен испод земље, бетона и асфалта, мада се његови делови и даље могу видети у дворишту ОШ "Иво Андрић". Више потока и поточића са Канаревог, Бањице, Миљаковца, спроведени су цевима до оближње Топчидерске реке.

Практични подаци[uredi | uredi kod]

Превоз[uredi | uredi kod]

Ово насеље је повезано са центром града линијама аутобуса 47 (у другом смеру до Ресника), 48 (у другом смеру до Миљаковца 3) и 59 (у другом смеру до Петловог Брда), Са Вождовцем са једне и Бановим Брдом са друге стране вози се линијом 50, а са Новим Београдом релативно новијом линијом 94. Такође, могуће је отићи и директно у Макиш линијом 54, а недавно је покренута и линија минибуса Е5, која води до Звездаре.

Школе[uredi | uredi kod]

На Канаревом Брду се налазе две основне школе: "Иво Андрић" и "Ђура Јакшић", као и Средња Занатска Школа "Петар Лековић".

Терени и паркови[uredi | uredi kod]

Готово свака зграда је окружена одређеном парковском површином, а такође постоји неколико терена за кошарку и мали фудбал. Велики број деце и младих одлази и на терен око Миљаковачког извора, као и у дворишта основних и средње школе.

Снабдевање[uredi | uredi kod]

Снабдевање становника насеља се углавном врши из супермаркета из ланца "Макси", али и са мање зелене пијаце, као и мноштва мањих радњи. Становници неретко набављају намирнице и са пијаца из суседних насеља, као што је Бањица.

Спољашње везе[uredi | uredi kod]

Референце[uredi | uredi kod]