Baldo Kosić

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Балдо Косић)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Baldo, Baltazar ili Valtazar Kosić (Dubrovnik, 5. oktobar 1829 – Dubrovnik, 18. jaunauar 1918) je bio zoolog,[1] kolekcionar, prirodnjak, upravnik, kustos i preparator Prirodoslovnog (prirodnjačkog) muzeja u Dubrovniku.

Biografija[uredi | uredi kod]

Završio je studije u Đenovi. Nakon toga je radio kao profesor u Kotorskoj gimnaziji.[1]

Posle smrti Antuna Dropca je postao novi upravnik Domorodnog (kasnije Prirodoslovnog) muzeja u Dubrovniku.[1] Posvetio se proširenju i uređivanju muzeja. U prikupljanju zbirke su mu posebno pomagali pomorci, ribari i lovci. Uspeo je da sakupi gotovo celokupunu zbirku riba, vodozemaca, gmizavaca, ptica i sisara dubrovačkog kraja.[2] Bio je vešt dermoplastični preparator i detaljno je vodio zapisnik o svim novim preparatima u Muzeju.

Napravio je vrednu zbirku ptica s 420 primeraka. Osim detaljne sistematizacije i stručne obrade, svoja zapažanja je razmenjivao s drugim domaćim i stranim prirodnjacima i tako uspostavio mrežu poznanstava, koja je narednih decenija bila od koristi naučnicima.[2]

Zbirka riba na Biološkom institutu u Dubrovniku su uglavnom njegovi preparati.[1]

Bavio se i numizmatikom. Sastavio je i objavio popis novca i medalja iz muzejske zbirke, a pisao je i o kulturnim spomenicima Dubrovnika.

Njegov istraživački rad je izvor podataka o urbanističkom razvoju Dubrovnika i celokupnom kulturnom razvoju. U pisanju se posebno ističu upotreba dubrovačkih naziva i prirodnjačkog rečnika.[3] Pisao je krasnopisom na durovačkom dijalektu. Obradio je nomenklaturu dubrovačke faune, posebno ptica i riba. Osim detaljnog opisa stalnih i čestih vrsta ptica u Dubrovniku i okolini, opisao je i retke primerke. Sastavio je abecedni popis 175 vrsta riba, s latinskim nazivima, podacima o staništu, načinu lova i drugo. Izdao je sedamnaest naučnih radova. Svoje radove je objavljivao u Glasniku Naravoslovnog društva, Radu JAZU i Srđu.

U svom delu „Ribe dubrovačke“ je naveo 191 vrstu riba.

Prirodoslovni muzej, od njegove smrti, pa sve do sve do 1953. nije imao preparatora.

Dela[uredi | uredi kod]

  • Građa za dubrovačku nomenklaturu i faunu ptica (1888)[1]
  • Ptice Dubrovnika i okolice (1901)[1]
  • Ribe dubrovačke (1903)[1]

Izvori[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]