Španska inkvizicija

Izvor: Wikipedia
(Preusmjereno sa Španska Inkvizicija)

Španska Inkvizicija je naziv za inkviziciju koja je djelovala u Španiji pod kontrolom španskog kralja. Njen glavni zadatak je bio sprovoditi politiku limpienza de sangre (čistoća krvi), odnosno motriti da se potomci Židova i muslimana pokrštenih nakon reconquiste ne vrate vjeri svojih predaka.

Djelovala je od kraja 15. vijeka do godine 1834. Njen modus operandi je uključivao zvjerska mučenja, javna pogubljenja i brutalno suzbijanje svake kritike službene crkvene doktrine. Imala je glavnu ulogu u protjerivanju Židova iz Španije.Centralna figura spanjolske inkvizicije bio je kardinal de Torguemada, ispovjednik kastiljanske kraljice Izabele.Inkvizicija je u pocetku radila neovisno od drzavne vlasti i sluzbenih crkvenih vlasti, koje su joj u mnogome bile i podredene, no vremenom sa njenim jacanjem svjetovni vladari Spanije pokusali su je staviti pod svoju kontrolu i donekle su to i uspjeli.

Zbog svega toga je došla na zao glas i njeno djelovanje se danas često uspoređuje sa staljinističkim čistkama i Holokaustom u 20. vijeku, iako službeni podaci pokazuju da je broj žrtava bio daleko manji.
Heraldic hourglass.svg Nedovršeni članak Španska inkvizicija koji govori o historiji je u začetku. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.