Šepak Gornji

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Šepak Gornji
Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Entitet Republika Srpska
Opština/Općina Zvornik
Stanovništvo
Stanovništvo ((1991)) 1.964
Geografija
Koordinate 44°33′02″N 19°09′27″E / 44.5506°N 19.1575°E / 44.5506; 19.1575
Šepak Gornji na mapi Bosne i Hercegovine
Šepak Gornji
Šepak Gornji
Šepak Gornji (Bosne i Hercegovine)


Koordinate: 44° 33′ 02" SGŠ, 19° 09′ 27" IGD
Šepak Gornji su naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini u opštini Zvornik koja pripada entitetu Republika Srpska. Na popisu stanovništva 1991. u njemu je živjelo 1.964 stanovnika.[1]

Geografija[uredi | uredi kod]

Istorija[uredi | uredi kod]

Šepak se spominje u 15. vijeku. U 16. i 17. vijeku počele su se doseljavati porodice iz Crne Gore kao što su Hodžići, Memići, Hamzići, Omerovići, Šišići, a zatekli su begovske porodice Šehinpašiće, od kojih ima potomaka u Tuzli, Alajbegoviće i od njih ima potomaka u Tuzli, Sarajevu, Brčkom i Gradaščeviće kojih ima u Gradačcu i Sarajevu. Poslijednji beg u Šepku se zvao Nedim-beg. Agrarnom reformom Nedim-begu je sve oduzeto pa mu je je vlast isplatila njegov posjed u vrijednosnim papirima. Kasnije je te papire prodao beogradskoj berzi nakon čega je otišao u Tursku. U Šepku je bilo nekoliko hanova među kojima su: Abidov han, Osmanov han i Husin han.

Za prvog imama je postavljen Šaćir ef. Šišić koji je rođen 1872. godine. Bio je čuven po znanju, govorio je arapski, turski i latinski jezik. Bio je imam sve do 1946. godine kada je otišao u penziju. Na ahiret je preselio 1949. godine. Pored njega bili su i Adem ef. Memić i Husein ef. Arifović. Predpostavlja se da su oni završili Zvorničku medresu. Poslije njih su imamsku dužnost obavljali: Himzo ef. Gobeljić, Osman ef. Saletović, hfz. Salih ef. iz Zvornika, Husein ef. Pjanić, hfz. Jusuf iz Skoplja, Smajl ef. Smajlović, Rifet ef. Salkić, Smajl ef. Šahinović, Džemal ef. Smajlović iz Potočara i trenutni imam u džematu je Elvir ef. Hrnjić iz Donje Kamenice. Prema onom što je danas poznato, prva džamija je sagrađena 1912. godine. Napravila ju je hanuma Šaha iz Bijeljine i platila materijal i majstore dukatima, te uvakufila 30 dunuma zemlje koja i danas postoje. Pomenuta džamija je porušena 1987. godine i na njeno mjesto je napravljena nova 17. septembra 1989. godine, a srušena je 17. jula 1992. godine u toku agresije, kada su je eksplozivom srušile agresorske snage. Nova džamija sagrađena je na istom mjestu. Gradnja je počela 2003. godine, a džamija je svečano otvorena 14. avgusta 2005. godine.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Nacionalnost 1991.
Srbi 18
Muslimani 1.924
Hrvati 2
Jugosloveni 14
ostali 6
Ukupno 1.964


Poznati ljudi[uredi | uredi kod]

Privreda[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Nacionalni sastav stanovništva - Rezultati za Republiku po opštinama i naseljenim mjestima 1991.. Sarajevo: Izdanje Državnog zavoda za statistiku Republike Bosne i Hercegovine. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

OPŠTINA ZVORNIK
Naseljena mjesta

Androvići, Baljkovica, Baljkovica Donja, Boškovići, Branjevo, Buložani, Vrela, Glodi, Glumina, Gornji Lokanj, Gornja Pilica, Grbavci Gornji, Grbavci Donji, Gušteri, Divič, Donja Pilica, Donji Lokanj, Drinjača, Dugi Dio, Đevanje, Đulići, Ekonomija, Zaseok, Zvornik, Zelinje, Jardan, Jasenica, Jošanica, Jusići, Kamenica Gornja, Kamenica Donja, Karakaj, Kiseljak, Kitovnice, Klisa, Kozluk, Kostijerevo, Križevići, Kula Grad, Kučić Kula, Liješanj, Lokanj, Malešići, Marčići, Mehmedići, Nezuk, Novo Selo, Oraovac, Odžačina, Pađine, Paljevići, Petkovci, Potočani, Roćević, Samari, Skočić, Snagovo, Snagovo Gornje, Snagovo Donje, Sopotnik, Srednji Šepak, Srpska Vitinica, Sultanovići, Tabanci, Trnovica, Tršić, Ugljari, Ulice, Cer, Čelopek, Šepak Gornji, Šepak Donji, Šetići, Gornji Šetići

Mjesne zajednice

Opština Zvornik ima 61. mjesnu zajednicu [1]