The Six Million Dollar Man

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Čovjek od šest miliona dolara)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Six Million Dollar Man
FormatScience Fiction serija
NastupajuLee Majors
Richard Anderson
Martin E. Brooks
Zemlja porijekla SAD
Broj sezona5
Broj epizoda100 + 6 TV filmova
Produkcija
Trajanje60 min. (s reklamama)
Emitiranje
Originalni kanalABC
Originalno prikazivanje18.1. 1974. – 6.3. 1978.

The Six Million Dollar Man je američka dramska serija o fiktivnom kiborgu koji je radio za vladinu organizaciju poznatu po skraćenici OSI (u nekim epizodama navedenu kao Office of Scientific Intelligence, odnosno Office of Scientific Investigation i Office of Strategic Intelligence[1]). Serija se temeljila na romanu Cyborg koga je napisao Martin Caidin. Originalno je emitirana na programu mreže ABC od 1974 do 1978, a nakon toga i u obliku tri televizijska filma 1973. godine. Naslovnu ulogu Stevea Austina je tumačio Lee Majors, i s vremenom postao jedna od ikona pop kulture 1970-ih. Serija je potakla spin-off pod nazivom The Bionic Woman.

Nekoliko epizoda serije je krajem 1970-ih u okviru programa JRT-a emitirala Radiotelevizija Zagreb.

Pregled[uredi | uredi kod]

Roman Martina Caidina je izdan 1972. te je postao bestseler. Već u proljeće 1973. godine je ABC napravila prvu adaptaciju u obliku TV-filma pod nazivom The Six Million Dollar Man. U njemu je Steve Austin prikazan kao civilni astronaut čiji se eksperimentalni avion ruši, pri čemu on doživljava strahovite ozljede, ostavši bez desnog oka, desne ruke i obje noge. Američka vlada ga odlučuje "ponovno izgraditi" koristeći eksperimentalnu bioničku tehnologiju te Austin u operaciji vrijednoj šest miliona dolara - po kojoj je serija dobila naslov - dobija umjetne noge, ruku i oko. Time stječe veći vid, brzinu i fizičku snagu od normalnih ljudi te svoje sposobnosti koristi u svom poslu tajnog agenta.

TV-film je imao veliku gledanost, te su snimljena još dva - Wine, Women and War i Solid Gold Kidnapping - koji su prikazani u jesen 1973. godine. U njima je Austin ponovno dobio identitet zrakoplovnog pilota koga je imao u originalnom romanu.

Konačno je 1974. godine započelo emitiranje serije. Ona je vrlo brzo stekla veliku popularnost. Njena karakteristika je bilo za američku televiziju dotada nepoznato korištenje slow motiona i na elektronskoj muzici temeljenih audio efekata u akcijskim scenama.

Godine 1975. je emitirana dvodijelna epizoda "The Bionic Woman" u kojoj se pojavio lik Jaime Sommers, bivše profesionalne tenisačice koja je s Austinom imala ljubavnu vezu. Nakon što je prilikom nezgodnom padobranskom skoka i ona ostala paralizirana, i na njoj je primijenena bionika, ali je od posljedica operacije umrla. Lik, koji je tumačila Lindsay Wagner, je međutim bio tako popularan da su ga producenti odlučili ne samo oživjeti - koristeći zamrzavanje - nego mu dati i vlastitu TV-seriju pod nazivom The Bionic Woman.

Obje serije su se prestale emitirati 1978. godine, ali su se likovi Austina i Sommersove pojavili još u tri TV-filma - The Return of the Six Million Dollar Man and the Bionic Woman (1987), Bionic Showdown (1989) i Bionic Ever After? (1994).

Bilješke i reference[uredi | uredi kod]

  1. Lottman, Eileen, Welcome Home, Jaime (Berkeley Books, 1976)

Vanjske veze[uredi | uredi kod]