Zapadno jezero

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zapadno jezero, kulturni krajolik Hangzhoua
Svjetska baštinaUNESCO
Kina


Zapadno jezero na mapi Kine
Zapadno jezero
Zapadno jezero
Lokacija Zapadnog jezera u Kini
Registriran:2011. (35. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:ii, iii, iv
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Zapadno jezero (kineski: 西湖; pinyin: Xī Hú) je slavno slatkovodno jezero koje se nalazi u središtu povijesnog kineskog grada Hangzhoua, glavnog grada istočne kineske pokrajine Zhejiang .

Iako više jezera na svijetu ima isto ime, Zapadno jezero u Hangzhouu je najslavnije, i to ne samo po slikovitom krajoliku nego i vezama s mnogim učenjacima, nacionalnim herojima i mučenicima revolucije; dakle sa svim aspektima kineske kulture. Nadalje, moge stare građevine, špilje i urezane stele značajne umjetničke vtrijednosti, koje se nalaze u njegovom krajoliku, čine ga jednim od najvrijednijih nacionalnih blaga Kine[1].

God. 2011., Zapadno jezero je upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji jer "idealiziran spoj prirode i ljudskog djelovanja" i "stoljećima je utjecalo na razvoj vrtne arhitekture u ostatku Kine, Koreji i Japanu"[2].

Pagoda na Zapadnom jezeru

Povijest[uredi | uredi kod]

Prema legendi, biser je pao na zemlju, zbog čega su se Feniks i zmaj posvađali, i u pokušaju da ga iskopaju napravili Zapadno jezero. Zapravo, jezero je nastalo kao zaljev, sada tri kilometra udaljene rijeke Qiantang, u 8. stoljeću. Nedugo potom, za vrijeme dinastije Tang, jezero je nasipima i iskapanjem pijeska dovedeno u prosječnu dubinu od 1,5 metara. Dva nasipa, koja su ga podijelila na tri dijela, su nazvana po pjesnicima (Su Dongpou iz dinastije Song i Bai Juyiju iz dinastije Tang).

Odlike[uredi | uredi kod]

Meandar kanala Zapadnog jezera
Most na kanalu Zapadnog jezera
Paviljon na Zapadnom jezeru

Jezero ima površinu od 6,5 km², prosječnu dubinu od oko 2,27 m i zapreminu od oko 14.290.000 m³. Okruženo ej s tri brda i podijeljeno je prolazima Gu Shan, Bai, Su i Yanggong, na pet područja: Vanjsko zapadno jezero (外西湖), Unutarnje zapadno jezero (西里湖, ili 后西湖, ili 后湖), Sjeverno unutarnje jezero (北里湖 ili 里西湖), Malo južno jezero (小南湖 ili 南湖) i Yue jezero (岳湖). Vanjsko zapadno jezero je najveće i u njemu se nalaze najveći prirodni otok Brdo Gu (Gu Shan) i tri mala vještačka otoku njegovom središtu: Xiao Ying Zhou (小瀛洲, tj. "Mali oceanski otok"), Hu Xin Ting (湖心亭) i Ruan Gong Dun (阮公墩). Stoga njegov plan ima "jedno brdo, dva prolaza, tri otoka i 5 jezera".

Južno od Malog oceanskog otoka nalaze se tri kamene pagode na štulama u vodi pod imenom Santan Yinyue (三潭印月, "Tri ribnjaka koji odražavaju mjesec"). Tradicionalno, na Zapadnom jezeru se razlikuje "10 slikovitih područja" (西湖十景), kako su opisani u kaligrafiji cara Qianlonga iz dinastije Qing:

  1. Proljetna zora na nasipu Su (苏堤 春晓 / 苏堤 春晓)
  2. Grmuša koja pjeva u vrbama (柳浪闻莺 / 柳浪闻莺)
  3. Razmišljanje riba u cvijetnom ribnjaku (花港观鱼 / 花港观鱼)
  4. Lotus u povjetarcu na zakrivljenom dvorištu (曲 苑 风荷 / 曲 苑 风荷)
  5. Večernja zvona na brdu Nanping (南屏 晚钟 / 南屏 晚钟)
  6. Jesenji mjesec iznad mirnog mora (平湖秋月)
  7. Leifeng pagoda u večernjem sjaju (雷 峰 夕照)
  8. Tri ribnjaka koja odražavaju mjesec (三潭印月, također motiv na kineskim novčanicama 1 yuena)
  9. Topljenje snijega na slomljenom mostu (断桥 残雪 / 断桥 残雪)
  10. Dvostruki vrhovi koji probijaju oblak (双峰 插 云 / 双峰 插 云)

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Hongxun Yang i Wang Huimin, The classical gardens of China: history and design techniques, 1982., Van Nostrand Reinhold Co. str. 111. ISBN 0-442-23209-8.
  2. Zapadno jezero, kulturni krajolik Hangzhoua na UNESCO-vim službenim stranicama (en) Preuzeto 24. kolovoza 2011.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]