Wulfstan (umro 1095)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi Wulfstan (razrvstavanje).
Wulfstan
biskup Worcestera
StolicaBiskupija Worcester
PrethodnikEaldred
NasljednikSamson
Ostale funkcijeprior Worcestera
Redovi
Konsekracija8. septembar 1062
Lični detalji
Rođenje1008
Long Itchington, Warwickshire
Smrtjanuar 1095
Denominacijakatolik
Svetost
Datum slave19. januar
Štovanje uRimokatolička crkva; Anglikanska zajednica
Kanonizacija14. maj 1203
Kanonizacija odPapa Inocent III
Atributibiskup
Zaštitništvovegetarijanci i ljudi na dijeti

Wulfstan (cca. 1008 – 20. januar 1095) (ponekad navođen i kao Wulfstan II, odnosno Wolstan, Wulstan i Ulfstan) bio je biskup Worcestera, poznat kao posljednji biskup imenovan prije normanskog osvajanja i jedini engleski[ biskup domaćeg porijekla nakon 1075. Wulfstan je nakon smrti dobio status kršćanskog sveca.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rodio se oko 1008. u Long Ichingtonu. Njegovoj porodici se nedugo potom zemlje konfiscirao Knut Veliki nakon preuzimanja engleskog prijestolja. Wulfstan, koji je ime najvjerojatnije dobio po svom stricu, nadbiskupu Yorka, obrazovao se u samostanima Evesham i Peterborough prije nego što je počeo raditi kao službenik u Worcesteru. Čuvši za njegovu predanost poslu, stric ga je potakao da se 1038. zaredi i dođe u benediktinski samostan u Worcesteru. Tamo je radio kao prior sve dok wocresterski biskup Ealdred nije napustio taj položaj kako bi preuzeo mjesto nadbiskupa Yorka. To se zbilo 1062.

Wulfstan je brzo postao ličnost od povjerenja Harolda Godwinsona, posljednjeg anglosaksonskog kralja Engleske. Međutim, nakon bitke kod Hastingsa je iskazao vjernost normanskim osvajačima pod kraljem Williamom. Špekulira se kako je razlog za to bio njegov sukob sa Stigandom, dotadašnjim nadbiskupom Canterburyja, čiji je izbor smatrao nekakonskim; zbog toga se približio Williamovom duhovnom savjetniku Lanfrancu koji je preuzeo Canterbury.

Godine 1072. je bio jedan od potpisnika sporazuma u Winchesteru, a 1075. sa svojim trupama pomogao kralju Williamu da uguši pobunu njegovih normanskih vazala.

Njegovo dugotrajno stolovanje je bilo obilježeno intenzivnim radom na obnovi i gradnji novih crkava.

Literatura[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Rimokatoličke crkvene titule
Prethodi:
Ealdred
biskup Worcestera
1062–1095
Slijedi:
Samson