Wanda Rutkiewicz

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Wanda Rutkiewicz

Na Tatrama 1966.

Lične informacije
Datum rođenja 04.02.1943.
Mesto rođenja Plunge, Litvanija
Datum smrti 12.05.1992.
Mesto smrti Kangchenjunga
Državljanstvo PoljskaPoljakinja
Sportske informacije
Sport Planinarstvo
Disciplina Alpinizam
Lični rekord prva žena sa usponom na K2, treća žena sa usponom na Mount Everest i 8 vrhova preko 8000 m..


Wanda Rutkiewicz (4. februar 1943. – 12–13. maj 1992.) je poljska alpinistkinja i inžinjer računarstva. Ona je prva žena sa usponom na K2 i treća žena sa usponom na Mount Everest.[1] Pripadala je zlatnoj generaciji poljskih alpinista koji su krajem XX stoljeća bili vodeći svjetski penjači: Andrzej Zawada, Wanda Rutkiewicz, Jerzy Kukuczka, Krzysztof Wielicki, Wojciech Kurtyka i dr.

Wanda Rutkiewicz je rođena u poljskoj familiji u Plungeu, gradu koji je do Drugog svjetskog rata pripadao Poljskoj, a danas je u Litvaniji. Poslije rata, njena familija se preselila u Poljsku, najprije u Lancut, a zatim u Vroclav na jugozapadu Poljske. Tu joj je poginuo sedmogodišnji brat od zaostale mine iz rata.

Sklonost prema sportu naslijedila je od oca pa je rano počela trenirati trčanje, skokove u dalj i vis, bacanje diska. Tokom studija na Politehničkom fakultetu trenirala je odbojku, pa je čak i bila vođa ekipe na univerzitetskom prvenstvu u Budimpešti, iako je bila niskog rasta, 168 cm.[2]

Wanda Rutkiewicz vozila je poljski motocikl Junak, što će je indirekno uvesti u svijet planinarstva. Kada joj se jednom prilikom pokvario motocikl, na ulici joj je pomogao kolega Bogdan Jankowski, koji se već dvije godine penjao po planinama. Ovo je rezultiralo zajedničkim penjanjem u Falkon planinama.

Memorijalna ploča na ulazu u srednju školu u Vroclavu

Penjačka karijera[uredi | uredi kod]

Penjala se na vrhove Norveške, Tatre u Poljskoj. U Alpama se popela na Eiger (1973. g.) i Matterhorn (1968. g.). Godine 1970 Andrzej Zawada ju je uvrstio u ekspediciju u Pamir, gdje se popela na vrh Lenjina, i imala neprijatna iskustva sa muškim dijelom ekipe. Godine 1972. popela se na vrh Noszak (7492 m) u Hindukušu.

Slijedili su i usponi na vrhove preko 8000 m. u Himalajima. Kako je Wanda postajala sve popularnija, a njena dostignuća se sabirala, postajala je sve više izolovanija prema ostalim penjačima. Dokazala je da je među najboljima na svijetu i njeno osvajanje Mount Everesta, postalo je, njezino krunsko dostignuće. Reinhold Messner je za nju rekao: Wanda je živi dokaz da se žene mogu penjati na velikoj visini na načine o kojima većina muškaraca može samo sanjati.[3]

Ona je takođe i vodila nekoliko isključivo ženskih ekspedicija što će postati putokaz za ženski alpinizam. Vodila je i školu za alpinizam, koju je završio i Krzysztof Wielicki.

Za vrijeme svoje karijere uspješno je osvojila slijedeće vrhove:

  • 1975 – Gasherbrum III
  • 1978 – Mount Everest, kao prva Poljakinja i treća Evropljanka.
  • 1985 – Nanga Parbat
  • 1986 – K2. Bio je to njen treći pokušaj uspona na ovu planinu i postala je prva žena kojoj je to uspjelo.[3]
  • 1987 – Shishapangma
  • 1989 – Gasherbrum II
  • 1990 – Gasherbrum I
  • 1991 – Cho Oyu. Nakon osvojenih 6 vrhova preko 8000 metara napravila je vlastiti ambiciozni plan Karavan snova u želji da bude prva žena koja će osvojiti svih 14 vrhova i to kratkom vremenskom periodu od dvije godine.
  • 1991 – Annapurna

Pogibija[uredi | uredi kod]

Nakon uspona na dva vrha sa njene liste desila se tragedija na Kangchenjungi 1992. g.[4] Tokom uspona susrela se sa meksičkim penjačem Carlos Carsoliom koji se vraćao sa vrha. U malom šatoru, Carlos ju je ubjeđivao da se vrate, što je ona odbila i sama nastavila penjanje. Carsolio ju je čekao nekoliko dana u baznom kampu, ali ona se nikad nije vratila. Bilo joj je 49 god.[3]

Pogibija jednog broja poljskih penjača, a pogotovo Wande Rutkiewicz i Jerzy Kukuczke bile su glavni uzroci uzroci postupnog propadanja zlatnog doba poljskog alpinizma. Mlađi penjači postali su više oprezniji u odnosu na predhodnike i manje su se interesovali za vrhunsko penjanje. Svima je jasno da je putovanje do Tatri ili Anda i jednostavnije i sigurnije od onog u Himalaje. I što je važno, država nije više ta koja u onoj mjeri kao nekada, podržava vrhunski alpinizam.[3]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Wanda Rutkiewicz – 30 god od kada je Wanda Rutkiewicz stala na K"”. www.tvp.info. Pristupljeno 13. 10. 2020. 
  2. „Wanda Rutkiewicz”. sport.tvp.pl. Pristupljeno 13. 10. 2020. 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 „Wanda Rutkiewicz i zlatno doba poljskog alpinizma”. culture.pl. Pristupljeno 13. 10. 2020. 
  4. „Wanda Rutkiewicz”. Arhivirano iz originala na datum 2021-01-26. Pristupljeno 13. 10. 2020.