Vladimir Gortan

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vladimir Gortan
Vladimir Gortan

Vladimir Gortan



Rođenje 7. lipnja 1904., Beram kraj Pazina, Hrvatska
Smrt 17. listopada 1929., Pula, Hrvatska
Zanimanje poljodjelac, politički djelatnik

Vladimir Gortan (Beram kraj Pazina, 7. lipnja 1904. - Pula, 17. listopada 1929.), bio je hrvatski politički djelatnik i borac za slobodu.

Životopis[uredi | uredi kod]

Vladimir Gortan rodio se u Beramu kraj Pazina 1904. godine. Po zanimanju bio je poljodjelac. Od 1928. godine bio je član tajne antifašističke organizacije TIGR (Trst-Istra-Gorica-Rijeka), koja je organizirala demonstracije i druge akcije protiv nasilne talijanizacije u Istri i radi priključenja područja Trsta, Gorice, Istre i Rijeke Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Na dan plebiscita, 24. ožujka 1929. godine sudjelovao je u oružanoj akciji ometanja nasilno provedenog plebiscita, pokazujući kako Istra nije pacificirana i denacionalizirana.

Uhvaćen je u bijegu i dugo mučen, a specijalni sud u Rimu osudio ga je na smrt strijeljanjem ne bi li tako zastrašio istarske Hrvate. Strijeljan je na predjelu uz more u južnom dijelu grada Pule, koji danas nosi ime "Gortanova uvala"; navodi se da ga je strijeljalo 28 fašista, koji su ga u leđa pogodili s 25 metaka. Svojim hrabrim držanjem ubrzo je postao simbol nacionalne i antifašističke borbe Istre.

Makar je u razdoblju komunističke vladavine tretiran kao narodni heroj, nema nikakve naznake da je bio komunist ili ljevičar: hrvatski i slovenski rodoljubi i antifašisti koji su se pridruživali TIGR-u nisu pokazivali takve političke sklonosti.

Spomen[uredi | uredi kod]

Bista Vladimira Gortana u Titovom parku, Pula.
  • Njemu u čast je hrvatska partizanska brigada s Istre Prva istarska brigada "Vladimir Gortan" dobila ime, također i brojne osnovne škole po Hrvatskoj (npr. OŠ Vladimira Gortana u Rijeci, u Žminju, Srednja škola Vladimira Gortana u gradu Buje) koje to ime i danas nose, te željezničko-građevno poduzeće Vladimir Gortan, poznato kao pokrovitelj hokejaša zagrebačkog Medveščaka te tvrtka Gortan-Zadar, pokrovitelj zadarskih rukometaša.[1]
  • 1953. godine njegovi su posmrtni ostatci preneseni u monumentalnu grobnicu podno Berma.[2]
  • Danas po Vladimiru Gortanu nose ime ulice i trgovi u primjerice Rovinju, Rijeci, Opatiji, Malom Lošinju, Poreču, Varaždinu, Slavonskom Brodu, Umagu, Vinkovcima, Matuljima, Višnjanu, Zagrebu.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. EZadar Sponzorstvo - Rukometni klub ponovo nosi ime ‘Zadar-Gortan’, 9. rujna 2008. (Antonija Gospić)
  2. Istarska enciklopedija: Gortan, Vladimir Arhivirano 2015-06-10 na Wayback Machine-u, preuzeto 10. listopada 2013.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]

  • Grad Pula Armando Černjul, Obljetnica smrti Vladmira Gortana: Istarski prvomučenik strijeljan s 25 hitaca u leđa, 17. listopada 2010.
  • Glas Istre N. Softić, M. Rimanić, "Obilježena 83. godišnjica strijeljanja V. Gortana", 17. listopada 2012.
  • (sl) slomedia.it Arhivirano 2013-05-02 na Wayback Machine-u "TIGR predstavlja 17.000 dokumentov o 1. Tržaškem procesu in procesu Vladimiru Gortanu", 22. listopada 2012.
  • Regional Express "Položeni vijenci u sjećanje na Vladimira Gortana: obilježavanje 81. obljetnice strijeljanja istarskog antifašiste", 18. listopada 2010.