Varnava Nastić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Varnava Nastić
Datum rođenja 31. januar 1914.
Mesto rođenja Geri, Indijana, SAD
Datum smrti 12. novembar 1964.
Mesto smrti manastir Beočin, SFRJ

Varnava Nastić (Geri, Indijana, SAD, 31. januar 1914manastir Beočin, SFRJ, 12. novembar 1964) je bio episkop SPC.

U SAD je živeo do svoje osme godine kada je, po završetku drugog razreda osnovne škole, zajedno sa roditeljima došao u Sarajevo. Ovde je nastavio svoje školovanje i, sa odličnim uspehom, završio osnovnu školu i gimnaziju sa višim tečajnim ispitom, a potom je, zajedno sa ocem, otišao u Ohrid kod Vladike Nikolaja (Velimirovića) da zatraži blagoslov za upis na Bogoslovski fakultet u Beogradu.

Otac Episkopa Varnave, Atanasije je, po svedočenju Vladike Nikolaja VelimirovićA, “aktivno je učestvovao u srpskom verskom pokretu Bogomoljci i materijalno podržavao putovanja njihovih propovednika.” Posle kraćeg razgovora i dobijenog blagoslova, Atanasije je upoznao vladiku Nikolaja i sa sinovljevom željom da postane monah. Vladika se ovome obradovao, ali mu je, ipak, rekao “da za sada ide i studira, a da će se on moliti Gospodu da mu ispuni i drugu želju.” Tako se Vojislav upisao na Bogoslovski fakultet u Beogradu.

Robijao je u zatvorima u Sarajevu, Stocu, Zenici i Sremskoj Mitrovici, a potom i još dvanaest godina u kućnom pritvoru u manastirima: Vavedenje, Gomionica, Krušedol i Beočin.

Komunisti mu nisu dozvolili da se vrati na svoju eparhijsku katedru. Umro je 12. novembra 1964. godine pod sumnjivim okolnostima u manastiru Beočinu, gde je i sahranjen.


Napomena[uredi | uredi kod]

Tekst je preuzet sa internet stranice mitropolije dabro-bosanske SPC Arhivirano 2009-02-03 na Wayback Machine-u, uz dozvolu.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]