Univerzitet u Napulju „L'Orientale“

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Univerzitet u Napulju „L'Orientale“
Università degli Studi di Napoli "L'Orientale"
lat. Institutum Orientalis Neapolitanum
Historija
OsnivačMatteo Ripa
Osnivanje1732.
Generalno
Vrstajavni univerzitet
Fakulteti
  • Asia Africa e Mediterraneo
  • Scienze umane e sociali
  • Studi letterari, linguistici e comparati
Administracija
RektorRoberto Tottoli
Studenti
Broj studenata11 164 (2017)[1]

Univerzitet u Napulju „L'Orientale“ (italijanski: Università degli Studi di Napoli "L'Orientale"), poznat i pod akronimom UniOr, je javni univerzitet u Napulju, u italijanskoj regiji Kampanija. Osnovan 1732. godine, danas je podeljen na četiri fakulteta. Kao najstarija evropska škola sinologije i orijentalnih studija univerzitet je glavni italijanski centar za specijalizacije u vanevropskim jezicima i kulturama. Mandarinski kineski jezik se u ovoj školi podučava od kraja 1724. godine, dok se hindi i urdu podučavaju od 1878. godine. Kao međunarodno priznati centar za azijske kulture i jezike univerzitet ima partnerske sporazume sa brojnim institucijama širom sveta.

Istorija[uredi | uredi kod]

Osnivanje univerziteta vezano je za misionarski rad Mattea Ripe koji je po povratku iz Kine u gradu osnovao centar za versko školovanje mladih kineskih misionara. Nakon službenog priznanja njegove institucije od strane pape Klementa XII 7. aprila 1732. godine škola je ponela naziv Kineski kolegij, a od 1747. godine u njega su primani i studenti iz Osmanskog Carstva. Kolegij je vrlo brzo svoj rad proširio sa verskog obrazovanja i na podučavanje laika, a imao je i važnu ulogu u podučavanju prevodioca za kompaniju Ostend.

Po završetku istorijskog procesa ujedinjenja Italije škola je 1868. godine ponela naziv Real collegio asiatico, a u program su postepeno uvođeni i novi jezici kao što su arapski, hindu, ruski i urdu. Fakultet je ostao u statusu više srednje škole sve do 1888. godine kada je, nakon što je postao Kraljevski orijentalni institut, zakonodavno izjednačen sa univerzitetom.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]