The Battle of China

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Why We Fight: The Battle of China
RežijaFrank Capra
Anatole Litvak
ProducentOffice of War Information
ScenarioJulius Epstein; Philip Epstein
NaracijaAnthony Veiller
FotografijaRobert Flaherty
MontažaWilliam Hornbeck
DistribucijaWar Activities Committee of the Motion Pictures Industry
Datum(i) premijere
1944 (1944)
Trajanje65 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
The Battle of Russia (1943) War Comes to America (1945)

The Battle of China (sh. Bitka za Kinu) je američki crno-bijeli dokumentarni film snimljen 1944. u režiji Franka Capre, koji predstavlja šesti dio znamenite propagandne serije Why We Fight. Snimljen je u jeku Drugog svjetskog rata te je, kao i prethodna dva dijela, imao glavnu svrhu upoznati američku publiku sa dostignućima glavnih američkih Saveznika, u ovom slučaju Kine.

Film gledatelje nakon kraćeg prikaza kineske historije nastoji detaljno upoznati sa zbivanjima u ratu koji je Kina od 1937. vodila sa Japanom, odnosno kako je postala žrtva japanske agresije, osmišljene u tzv. Tanakinom planu čiji je cilj dobaviti kineske ljudske resurse, te sirovine iz Nizozemske Istočne Indije kako bi se započeo rat protiv Sjedinjenih Država. Film prikazuje japanske vojne uspjehe, kao i stradanja kineskog stanovništva, uključujući za tadašnje standarde neobično eksplicitne scene krvoprolića u Nankinškom masakru 1938. godine; također pokazuje kako je Kina došla u još teži položaj nakon izbijanja rata u Evropi, koji je sa Dalekog istoka odvukao britanske i sovjetske snage te omogućio Japancima da odsijeku Kineze od mora i granica sa prijateljskim državama, te također izvedu napad na Pearl Harbor; sa druge strane, film također prikazuje kako se Kinezi usprkos strahovitih žrtava i razaranja nastavljaju odupirati nadmoćnom neprijatelju, koristeći strategiju spaljene zemlje i intenzivnu gerilsku aktivnost u japanskoj pozadini, te da im na kraju Saveznici preko prekohimalajskog zračnog mosta šalju nužnu logističku pomoć.

The Battle of China je historičarima zanimljiv zbog toga što su autori u geografskom prikazu Kine načinili niz velikih pogrešaka, utrpavši u Kinu velike dijelove susjednih zemalja, ali i tada de facto nezavisnu NR Mongoliju, dok su, sa druge strane otok Tajvan ostavili pod japanskom vlašću. Veliki dio materijala je, pak, "recikliran" iz dokumentarnog filma The 400 Million snimljenog nekoliko godina ranije. U filmu se, kao i tada, kao dio muzičke podloge koristi i popularna patriotska pjesma Marš dobrovoljaca, koja će kasnije postati službena himna NR Kine.

Film je dobio posebnu verziju za australijsko tržište, u kome je naracija sugerirala japansku opasnost po Australiju na isti način na koji je originalna verzija sugerirala japansku opasnost za SAD.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]