The Adventure of the Illustrious Client

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
"The Adventure of the Illustrious Client"

Holmes i Watson u turskoj kupelji; autor: Howard K. Elcock
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1924.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Case-Book of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena 1902.
Klijent(i) Član Britanske kraljevske obitelji
(vjerojatno kralj Edward VII.)
Zločinac/ci Adelbert Gruner

"The Adventure of the Illustrious Client" (srpskohrvatski: Ugledni klijent) je jedna od 56 kratkih priča o Sherlocku Holmesu što ih je napisao Arthur Conan Doyle. Priča je objavljena 1924. godine u Strandu, uz ilustracije Howarda Elcocka, a čini sastavni dio zbirke The Case-Book of Sherlock Holmes. Ovo je jedna od tek rijetkih priča u kojima je Holmes pristao na anonimnost svoga klijenta, mada kasnije uspije deducirati o kome se radi.

Slučaj[uredi | uredi kod]

Sir James Damery dolazi u 221B Baker Street kako bi konzultirao Sherlocka Holmesa oko problema svog uglednog klijenta, čiji identitet želi zadržati anonimnim. Violet de Merville, kći generala de Mervillea, bezglavo se zaljubila u grubog i sadističkog austrijskog baruna Adelberta Grunera, za kog su i Damery i Holmes uvjereni kako je ubojica. Žrtva je bila njegova posljednja žena, za čije je ubojstvo oslobođen zbog pravne tehnikalije i iznenadne smrti glavnog svjedoka. Ubijena je na Splügenpassu. Gospođica Violet jako je tvrdoglava i odbija vjerovati u bilo kakve priče o barunovoj krivnji; on joj je čak ispričao o svojoj prošlosti, ali uvijek na način da on ispadne bespomoćna žrtva. Od Dameryja, Holmes sazna kako Gruner voli luksuzne stvari, posebice kineski porculan.

Holmes ubrzo dobiva pomoć od Shinwella Johnsona, bivšeg kriminalca koji sada radi kao Holmesov doušnik. On uspijeva pronaći gospođicu Kitty Winter, barunovu posljednju ljubavnicu čiji je život uništio. Gospođica Winter želi vidjeti barunov kraj i voljna je pomoći Holmesu na koji god način može. Ispriča mu kako Gruner "skuplja žene" i kako svoje "pustolovine" bilježi u zaključanoj knjizi kožnog uveza, koju joj je pokazao jedne večeri kada je previše popio. Ta je knjiga gotovo uništila Kittyjinu ljubav prema barunu, ali i tad je uspio sve izgladiti. Nadoda kako barun knjigu čuva u svojoj radnoj sobi.

Holmes odlazi kod gospođice Violet u pratnji Kitty, ali barunova zaručnica odbija bilo kakve odptužbe na njegov račun. Kada Holmes ne uspije, Kitty ju pokušava uvjeriti ispričavši joj vlastitu priču i njezin kraj, ali Violet je jednako hladna. Posjet završava tako što Holmes jedva uspije izbjeći javni skandal zbog bijesa gospođice Winter. Sljedeće što se dogodi je fizički napad na Sherlocka Holmesa što ga izvode dvojica napadača koje je poslao barun Gruner. Kada pročita da mu je prijatelj na samrti, dr. Watson juri u 221B Baker Street gdje otkriva kako su novinske priče ipak uveličane kako bi se ostavio dojam da će Holmes dugo vremena biti onesposobljen. Također je s Johnsonom dogovorio da na neko vrijeme ukloni gospođicu Kitty iz grada, s obzirom da bi ona mogla biti meta barunovih ljudi.

Nekoliko dana kasnije, Holmes se prilično oporavio i, mada još nije potpuno spreman, mora krenuti na posao. Naime, barun za tri dana putuje u Sjedinjene Države i Holmes je uvjeren kako će sa sobom ponijeti i spornu knjigu. Moraju djelovati prije barunova puta. Detektiv naredi Watsonu da u sljedeća 24 sata nauči sve što može o kineskom porculanu. Mada zbunjen, Watson pristaje jer, kako mu detektiv napominje, nikad ništa ne čini bez dobrog razloga.

Sljedećeg dana, Holmes pošalje Watsona kod baruna Grunera s lažnom vizit-kartom izvjesnog Dr. Hilla Barton i autentičnim komadom porculana iz dinastije Ming. Watson mora prevariti baruna i prodati kineski tanjur, ali situacija ubrzo postaje alarmantna - barun prozre prevaru i otkrije pravi Watsonov identitet kao i to tko ga je poslao. U sljedećem trenutku čuje se zvuk iz radne sobe i barun potrči samo da bi vidio Holmesa kako iskače u vrt s prozora. U sljedećem trenutku, Kitty Winter, koja se skrivala, polije vitriol po barunu i nestane. Watson skoči u pomoć Gruneru dok ne dođe njegov liječnik.

Iako je barun sada fizički deformiran, Holmes je uvjeren kako to neće biti dovoljno da odvrati Kitty od njega te joj odluči poslati knjigu kako bi "uništio njegovu moralnu, a ne samo fizičku stranu". Postiže željeni učinak - vidjevši barunov rukopis u knjizi, Violet odlazi i sljedećeg se jutra u novinama pojavljuje vijest o raskidu zaruka. Protiv Kitty Winter podignuta je optužnica, ali joj je, zbog olakotnih okolnosti, kazna smanjena na najnižu moguću.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]