The Adventure of the Three Gables

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
"The Adventure of the Three Gables"

Holmes, Watson i Isadora Klein; autor: Howard K. Elcock
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1926.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Case-Book of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena 1903.
Klijent(i) Mary Maberly
Zločinac/ci Isadora Klein

"The Adventure of the Three Gables" je jedna od 56 kratkih priča o Sherlocku Holmesu što ih je napisao Arthur Conan Doyle. Priča je objavljena 1926. godine u Strandu, uz ilustracije Howarda Elcocka, a sačinjava dio zbirke The Case-Book of Sherlock Holmes.

Slučaj[uredi | uredi kod]

Slučaj započinje u Holmesovom domu, na adresi 221B Baker Street, gdje Steve Dixie, crnac i kukavički batinaš, upozorava Holmesa da se kloni Harrowa. Mada Watsonu ništa nije jasno, Holmes jako dobro zna zašto je Dixie tu. Naime, nedavno je dobio pismo od izvjesne Mary Maberly, koja živi na imanju Three Gables u Harrowu, koja traži njegovu pomoć oko neobičnog ubojstva. Dixie je poslan od strane Barneyja Stockdalea kako bi zastrašio Holmesa, ali Holmes uspije osigurati Dixijevu suradnju tako što crncu zaprijeti kako će progovoriti o njegovoj upletenosti u sumnjivom ubojstvu izvjesnog Perkinsa.

Gospođa Maberly je starija žena čiji je sin, Douglas, nedavno umro u Rimu, gdje je bio ataše. Nedugo zatim, počele su se događati vrlo neobične stvari. Naime, starica je na imanju živjela već dvije godine i izazivala je vrlo malo interesa među susjedima. Ipak, iznenada se pojavio čovjek koji je želio kupiti njenu kuću, iako se u okolici nalazilo nekoliko praznih kuća. Upitana za cijenu, starica je rekla cifru koja je bila 500 funti veća od one koju je ona platila za nju; muškarac je spremno pristao. Istovremeno, muškarac se ponudio da otkupi i sav namještaj, što je starici bilo prilično čudno. Nije bila pretjerano oduševljena tom idejom, a konačno ju je odbila kada joj je njezin advokat, gospodin Sutro, rekao da odredbe ugovora što ga je sastavio potencijalni kupac zabranjuju gospođi Maberly da iz stana iznosi bilo kakve predmete. Nakon toga, starica je prekinula pregovore.

Dok sluša priču, Holmes uoči kako ih netko prisluškuje nakon čega u sobu dovuče sluškinju Susan. Zaključi kako je Susan Stockdaleu odala da ga je starica kontaktirala, što je dovelo do posjeta Stevea Dixieja. Također sazna kako je bogata žena unajmila Barneyja Stockdalea da za nju obavi prljavi posao. Susan je također članica Stockdaleove bande, ali odbija išta više reći te napušta kuću, bijesna. Očigledno je, sada, da bogata žena, tkogod bila, traži nešto što se nalazi u kući. Starici ne pada ništa na pamet, ali Holmes uoči torbe s talijanskim nazivima te zaključi kako se tajna krije u stvarima staričina sina. Holmes instruira staricu da zamoli svog odvjetnika da nekoliko dana prespava kod nje kako bi čuvao kuću te da pregleda sinove stvari kako bi našla ono što misteriozna žena traži. Pri odlasku, Holmes uoči Dixieja, koji promatra kuću, ali čak ni on ne zna identitet žene koja je unajmila Stockdalea.

Holmes odlazi kod Langdalea Pikea, muškarca koji godinama zarađuje za život tako što popunjava trač rubrike u različitim novinama. Nema skandala u Londonu za kog Pike ne zna tako da se pokaže od velike pomoći slavnom detektivu. Ipak, Holmes i Watson prvo moraju otići do imanja Three Gables, gdje se dogodila provala. Provalnici su kloroformom omamili staricu i iz kuće odnijeli neke rukopise njezina sina. Starica je uspjela sačuvati jednu stranicu rukopisa. Proučavajući roman, koji je prilično grozan, Holmes uoči kako pripovijedanje neglo prelazi iz trećeg u prvo lice, a posebno ga zaokupi odabir riječi u tekstu. Tekst je pisan Douglasovim rukopisom. Holmes tada deducira sve.

Zajedno s Watsonom, Holmes posjećuje Isadoru Klein, bogatu ženu koja je navikla da uvijek dobije ono što želi. Iako isprva imaju problema s dolaskom do nje, kada Holmes zaprijeti da će pozvati policiju i sve otkriti, brzo ih uvedu u gospođinu sobu. Kada dođu pred Isadoru Klein, Holmes ispriča cijelu priču. Douglas Maberly je očigledno dobio loš savjet da se spetlja s njom, a ona je nedugo zatim raskinula tu aferu. Bijesan i željan osvete, odlučio je napisati šund roman u kojem opisuje njihovu aferu. Mada je izmislio imena likova, svi bi znali o kome se radi i to bi izazvalo skandal. Isadora Klein je unajmila Stockdalea kako bi se domogla kopije rukuposa koju je, naravno, spalila.

Kako bi mirno zaključio slučaj, Holmes odluči ucijeniti Isadoru Klein (što je samo jedno od kaznenih djela što je počinio tokom karijere): ili će napisati ček u vrijednosti od 5.000 funti kako bi gospođa Maberly mogla na toliko željeni put oko svijeta, ili će Holmes otići do policije i sve im reći. Ostavljena bez ikakvih solucija, Isadora Klein pristane na Holmesov uvjet.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]

djela koja se odnose na The Adventure of the Three Gables na Wikizvoru