Sporazum iz Brede (1667)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sporazum iz Brede
Sporazum iz Brede

Romeyn de Hooghe: Kongres u Bredu, gravura, oko 1667.

Generalno
Tip sporazuma mirovni sporazum
Potpisivanje 31. srpnja 1667.
Nizozemska Republika Breda, Nizozemska Republika
Stupanje na snagu 24. kolovoza 1667.
Posrednici Švedska Göran Fleming
Švedska Christopher Delphicus zu Dohna
Švedska Peter Coyet
Stranke
Strana 1 Strana 2
Strane Kraljevstvo Engleska Engleska  Nizozemska Republika
Danska–Norveška
Kraljevina Francuska Francuska
Potpisnici Kraljevstvo Engleska Charles II. Nizozemska Republika Staten-Generaal
Frederik III.
Kraljevina Francuska Louis XIV.

Mirovni sporazum iz Brede iz 1667. godine potpisan je 31. srpnja 1667., a na snagu je stupio 24. kolovoza 1667. godine; ovim je sporazumom formalno zaključen Drugi anglo-nizozemski rat, koji se vodio između Nizozemske i Engleske. Sporazum se zapravo sastojao od tri zasebna sporazuma koje je Engleska potpisala sa svojim protivnicima u ratu, Nizozemskom, Danskom–Norveškom i Francuskom, a sadržavao je i zasebni anglo-nizozemski trgovinski sporazum.

Pregovori su otpočeli još 1666. godine, međutim odvijali su se jako sporo, mahom zbog odugovlačenja engleskog kralja Charlesa II., koji je bio uvjeren u englesku pobjedu te je želio osigurati što bolju pregovaračku poziciju za sebe; Nizozemci su također željeli što bolju pregovaračku poziciju u ovom slučaju. Međutim, nakon francuske invazije Španjolske Nizozemske krajem svibnja, na koju su Nizozemci gledali kao na ozbiljniju prijetnju, Nizozemci su postepeno popuštali, dok su Englezi svoju poziciju promijenili nakon nizozemskog napada na Medway. U tom su trenutku obje strane odlučile ubrzati pregovore kako bi što prije sklopili mirovni sporazum.

Prije 1667. godine, anglo-nizozemski odnosi bili su obilježeni trgovinskim sporovima koji nisu u potpunosti dokinuti ni ovim sporazumom. Međutim, unatoč tome, tenzije su značajno opale, što je otvorilo put formiranju Trostruke alijanse između Engleske, Nizozemske i Švedske, koja je formirana 1668. godine. Uz izuzetak kratkotrajnog Trećeg anglo-nizozemskog rata, koji se vodio od 1672. do 1674. godine (a bio je posljedica Charlesove želje za osvetom), ova je sporazum označio početak gotovo stogodišnjeg savezništva između Engleske i Nizozemske.

Literatura[uredi | uredi kod]