Rumen Radev

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Rumen Radev
Rumen Radev

Inkumbent
Mandat
22. januar 2017.[1]
Potpredsjednik   Iliana Iotova
Premijer(i) Ognian Gerdzhikov
Bojko Borisov
Stefan Janev
Kirill Petkov
Prethodnik Rosen Plevnelijev

Rođenje 18. 6. 1963. (1963-06-18) (dob: 60)
Dimitrovgrad, Bugarska
Politička stranka Nezavisen (podržan od BSP)[2]
Supružnik Desislava Radeva[3]
Obrazovanje Bugarski univerzitet ratnog zrakoplovstva
Vojna akademija Stojkov Rakovski
Air War College
Vjera pravoslavlje

General-major Rumen Georgiev Radev (bug. Румен Георгиев Радев; 18. jun 1963 -) je bugarski vojni pilot i političar, koji je od 2014. do 2016. služio kao zapovjednik Bugarskog ratnog zrakoplovstva. Tu je funkciju napustio kao bi se kao nezavisni kandidat, uz podršku ljevičarske Bugarske socijalističke partije u jesen 2016. natjecao za predsjednika. Radev, koji se tokom kampanje zalagao za ponovno zbližavanje Bugarske sa tradicionalnim saveznikom Rusijom,[4] je u drugom krugu sa 59.4% glasova porazio Cecku Čačevu, kandidatkinju vladajuće pro-zapadne stranke GERB i predsjednicu parlamenta.[5][6] Nakon Radevljeve pobjede bugarski premijer Bojko Borisov najavio je svoju ostavku.[1][7]

Životopis[uredi | uredi kod]

Djetinjstvo[uredi | uredi kod]

Rumen Radev rođen je 18. lipnja 1963. u Dimitrovgradu. Njegovi roditelji su Stanka i Georgi Radev, elektroinžinjer i računovođa. Roditelji su mu porijeklom iz sela Slavjanova istočno od grada Haskova. Radev je u Slavjanovu proveo najveći dio djetinjstva. Njegova sestra Lozana dvije je godine starija od njega. Osnovnu i srednju školu Radev je završio u Haskovu.

Obrazovanje[uredi | uredi kod]

1982. godine završio je Prirodoslovno-matematičku gimnaziju „Akad. Bojan Petkančin“ u Haskovu sa nagradom poznatom kao zlatna medalja. Po završetku gimnazije upisao je Bugarski univerzitet ratnog zrakoplovstva u Donjoj Mitropoliji kod Plevena na kojemu je diplomirao 1987. godine kao prvi u generaciji. 1992. završio je oficirski kurs na Air War koledžu u Sjedinjenim Državama[8], da bi od 1994. do 1996. prešao na Vojnu akademiju Stojkov Rakovski gdje je program završio kao prvi u generaciji. 2003. stekao je magisterij u vojnim znanostima na Air War koledžu u oblasti strateških studija.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]