Robert John Bardo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Robert John Bardo
Biografski podatci
Rođenje2. 1. 1970. (1970-01-02) (dob: 54)
{{{mjesto_rođenja}}}
Karijera
Kaznadoživotni zatvor
Statusizdržava kaznu u Državnom zatvoru Ironwood

Robert John Bardo (2. januar 1970) je američki osuđenik koji izdržava kaznu doživotnog zatvora bez prava na uvjetni otpust, na koju je osuđen zbog ubistva glumice Rebecce Schaeffer.

Rođen je kao jedno od sedmoro djece bivšeg zrakoplovnog podoficira i korejanske majke. Sa porodicom se često selio prije nego što se 1983. stalno nastanio u Tucsonu u Arizoni. Tamo je u tinejdžerskim godinama razvio opsjednutost slavnim ličnostima, te, između ostalog, slao pisma dječjoj mirovnoj aktivistici Samanthi Smith prije njene pogibije 1985. godine. Poslije je razvio opsjednutost sa Schaefferovom, koju je bio vidio u televizijskom sitkomu My Sister Sam. Nakon niza neodgovorenih pisama, u dva navrata se pokušao sa njom fizički sresti tako da je dolazio na set serije u Burbanku, ali su ga oba puta zaustavili zaštitari.

Bardo je, prema vlastitom svjedočenju, na neko vrijeme zaboravio Schaefferovu i postao opsjednut pop pjevačicom Debbie Gibson. Međutim, nakon što je Schaeffer 1989. godine nastupila u filmu Scenes from the Class Struggle in Beverly Hills, Bardo se razbjesnio zbog scene koja sugerira da je njen lik imao seksualni odnos sa drugim muškarcem. Zbog toga je odlučio "kazniti hollywoodsku kurvu", te je uz pomoć brata nabavio revolver, a potom angažirao privatnu detektivsku agenciju koja mu je temeljem podataka dobivenih iz kalifornijskog Odjela za motorna vozila dostavila glumičinu adresu u West Hollywoodu.

Bardo je tamo stigao 18. jula 1989. godine, neposredno prije nego što je Schaeffer namjeravala otići na audiciju za Kum III. Nakon što je zazvonio, došlo je do kratkog razgovora u kome mu je dala autograf, nakon koga je otišao. Poslije trideset minuta se vratio, zazvonio i nakon što mu je Schaeffer otvorila vrata ispalio metak iz revolvera u grudi. Schaeffer je od rane umrla prije nego što je stigla hitna pomoć. Bardo se nakon ubistva udaljio sa poprišta, ali nije ni pokušao bježati; nakon što je uhapšen, odmah je priznao zločin. Iako je na suđenju, gdje je glavni tužitelj bila Marcia Clark, obrana pronašla vještaka koji je tvrdio da Bardo boluje od shizofrenije, porota je odbacila te argumente i proglasila ga krivim, a nakon čega je osuđen na doživotni zatvor.

Slučaj ubistva Rebecce Schaeffer je izazvao veliku pažnju u javnosti, prije svega u Hollywoodu, s obzirom da je ukazao na dotada slabo poznat, ali potencijalno opasan fenomen stalkinga, čije su žrtve bile upravo hollywoodski celebrityji. Dodatnu pažnju su izazvale neobične sličnosti sa ubistvom Johna Lennona, s obzirom da je Bardo, isto kao i Lennonov ubica Mark Lindsay Chapman, prilikom ubistva sa sobom nosio primjerak knjige Lovac u žitu. Kalifornija je, potaknuta zločinom i nastojeći da spriječi slične događaje u budućnosti, donijela prve zakone protiv stalkinga, a 1994. je Kongres SAD donio Takon o zaštiti privatnosti vozača kojim se državnim ministarstvima za motorna vozila zabranjuje davanje podataka o adresama privatnih osoba.

Izvori[uredi | uredi kod]