Redžep Muminhodžić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Redžep ef. Muminhodžić
Rođenje7. jula 1906., Živinice
Smrt22. travnja 2002., Tuzla
NacionalnostBošnjak
VjeroispovijestIslam

Redžep ef. Muminhodžić (Šerići pokraj Živinica, 7. jula 1906.Tuzla, 22. aprila 2002.), bosanskohercegovački je teolog bošnjačkog porijekla. Autor je Ta'limu-l-islama, najpoznatijeg vjeronaučnog udžbenika koji se desetljećima koristio u mektebima.

Biografija[uredi | uredi kod]

Redžep Muminhodžić je rođen 1906. godine u Šerićima pokraj Živinica. Završio je Behram-begovu medresu 1924. godine. Školovanje je nastavio na Šerijatskoj sudačkoj školi u Sarajevu, a u Skoplju je položio državni ispit. Po okončanju formalnoga obrazovanja obavljao je poslove muallima u sibjan-mektebu i privremeno vršio dužnost imama i vaiza Selimije džamije i muallima ženskog mekteba u Doboju. Na toj dužnosti je bio nekoliko mjeseci. U završnom računu o gospodarenju imetkom Ujedinjenih vakufa u Doboju za godinu 1934/35. Muminhodžić se spominje kao imam Selimije od 1934. do 1935. godine. Dužnosti šerijatsko-sudskog pripravnika je obavljao na Kosovu.

Većinu radnog vijeka proveo je na mjestu imama i muallima u Lukavcu pokraj Tuzle, od 1941. do 1982. godine. Radio je u džematudžematu Turski Lukavac, a poslije penzionisanja u džematu Modrac. Njegov aktivizam u podučavanju vjeri i njenim propisima bio je uzrok čestih pritisaka komunističkih vlasti, no on je ostajao ustrajan u svome pozivu i metodama podučavanja. Kao rezultat te presije nad njim, u periodu od 1951. do 1962. godine oduzeto mu je pravo bavljenja imamskom profesijom pa se morao snalaziti i raditi u zemljoradničkoj zadruzi i u općinskim službama u Lukavcu. Uprkos tome, postizao je izvanredne rezultate u vjeronauci, pogotovu za vrijeme intenzivne, svakodnevne vjerske nastave za vrijeme ljetnih raspusta kada bi angažirao i veliki broj učenika iz Gazi Husrev-begove medrese, ali i onih koje bi sam osposobio da djeluju kao vjeroučitelji. Muminhodžić je utemeljitelj i posebne metode odgojnog rada s mladima, tzv. ferijalne vjerske pouke za djecu i mlade. Taj svoj program je sam tako nazvao i zalagao se za njegovu primjenu u svim mektebima.

Kao polazište u osmišljavanju programa bilo je Muminhodžićevo rezoniranje da su raspusti (i ljetni i zimski) vrijeme kada su polaznici rasterećeni od školskih obaveza i kada se mogu kvalitetnije i sadržajnije posvetiti mektepskoj edukaciji. Shodno tome, nastava je organizovana svakodnevno, u više skupina. U zavisnosti od broja polaznika mogla je trajati i do kasnih popodnevnih sati. Nije prekidana ni zimi ni tokom mjeseca ramazana. U određivanju satnice rada grupa vodio je računa o uzrastu polaznika i njihovim potrebama, kao i potrebama njihovih porodica u radu na imanjima: stariji su dolazili rano (da bi kasnije mogli pomagati porodicama u poslovima), a mlađi kasnije, kada se naspavaju i doručkuju.

Autor je poznatog vjeronaučnog udžbenika Ta'limu‐l‐islam (Podučavanje islamu), koje je doživjelo više izdanja i štampano je u više od 170.000 primjeraka. U svom uvodu prvog izdanja potpisao se kao Redžep Mu’min ‘Ajni. Udžbenik je pisao iz mekteba za mekteb.[1] Navedeno djelo se desetljećima koristilo u mektebima, sve dok 2020. godine, kada je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini promovirala nove planovima i programe sa novim mektebskim udžbenicima.[2]

Redžep Muminhodžić je umro 22. aprila 2002. godine. Ukopan je u haremu Turali-begove džamije u Tuzli.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Hadži kadija Redžep ef. Muminhodžić, velikan duhovnog naslijeđa Bosne i Hercegovine”. hanefijskimezheb.wixsite.com. 2017-08-05. Pristupljeno 2016-05-07. 
  2. „Bihać: Seminar i prezentacija novih mektebskih nastavnih planova i udžbenika”. preporod.info. 2017-08-05. Pristupljeno 2016-05-07. 

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]