Razgovor s korisnikom:PANONIAN

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pozdrav, PANONIAN! Dobrodošli na Wikipediju na srpskohrvatskom jeziku!
Wikipedia je projekt slobodne internetske enciklopedije koju svako može uređivati.

Ako se prvi put nalazite na Wikipediji i želite joj doprinositi, preporučamo da odvojite nešto vremena i proučite pet osnovnih načela, te se upoznate sa Wikipedijinim smjernicama i preporukama. Ako vam zatreba pomoć pri uređivanju, možete da pregledate stranice pomoći i prođete kroz uvodni kurs/tečaj.

Na stranicama za razgovor uvijek se potpisujte: bilo da utipkate 4 tilde ~~~~ bilo da kliknete na ikonu na traci za uređivanje. Izmjene članaka se nikad ne potpisuju.

Na stranici Nedavnih izmjena možete saznati za nove zanimljive članke, ko je trenutno aktivan, odnosno šta se trenutno na Wikipediji radi. Na stranici Pijace možete pročitati o novostima na Wikipediji i obratiti se zajednici, bilo da sudjelujete u diskusijama ili postavljate pitanje.

Nadamo se da će vam ovdje biti ugodno, te da ćete svojim doprinosima postati stalni saradnik - Wikipedijanac! Ako imate bilo kakva pitanja, slobodno se obratite meni ili drugim urednicima na Pijaci. Još jednom, dobrodošli na Wikipediju i sretan rad!

Hello and welcome to the Serbo-Croatian Wikipedia! We appreciate your contributions. If you do not speak Serbo-Croatian, that's no problem. Talk to us via our village pump in your native language or find and contact users who speak your language. We hope you enjoy your time here!

I molim vas, koristite Prikaži kako će izgledati kako ne bi došlo do zatrpavanja Nedavnih promjena.--Vatrena ptica 22:06, 26 rujan-септембар 2012 (CEST)


Dobrodošlice i drugo[uredi kod]

Vidiš kako je naša wiki društvena. Već smo ti dvaput brisali dobrodošlice (na tvoj zahtjev), ali one se ponovno i ponovno javljaju.

Dosađujem zbog teksta Nedićeva Srbija.

Na sh wiki imamo pravilo da se tekstovi iz historije "naših naroda i narodnosti" ne mogu kopirati bez prilagođavanja na ovu wiki zbog potpuno razumljivih razloga--Rjecina2 (razgovor) 21:18, 6 oktobar-листопад 2012 (CEST)

Iskreno nisam ga niti čitao.
Pravilo sh je da nema kopiranje tekstova iz historije "naših naroda i narodnosti" s naših wiki bez "neutralizacije" tekstova.
Za razumeti zašto imamo to pravilo dovoljno je pogledati verzije nekih tekstova na hr i sh wiki.
Ja sam te samo bio upoznavao s wiki pravilima--Rjecina2 (razgovor) 23:14, 6 oktobar-листопад 2012 (CEST)

Nema smisla da se vraćamo našoj staroj svađi pošto osnovno pitanje glasi:

"Da li se glasovanje za Veliku narodnu skupštinu Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena Banata, Bačke i Baranje vodilo samo na području koje kasnije dobiva Jugoslavija ili na celom području pod kontrolom srpske vojske ?"

Ako je odgovor na prvo DA onda su Srbi činili relativnu većinu, a ako je odgovor na drugo DA onda ju nisu imali. Situacija je veoma jednostavno zar ne ?--Rjecina2 (razgovor) 23:11, 6 oktobar-листопад 2012 (CEST)

Realno potpuno sam nezainteresiran za tematiku da li pišeš NPOV ili POV tekstove. Pravila postoje da bi ih se držali jer danas ti pitaš da li ti je tekst NPOV,a teoretski govoreći to će me sutra pitat Kubura i što ću ja da kažem ??
Bilo bi bolje da si ga prebacio na ćirilici s kategorijama na latinici i sređenim linkovima (može i bez njih, ali onda je siroče)--Rjecina2 (razgovor) 09:05, 8 oktobar-листопад 2012 (CEST)

Dalmacija[uredi kod]

Karta postavljena u tekst Julije Nepot je činjenično neispravna. Ona prikazuje Dalmaciju kojom kratko vlada Ovida 480 godine,a ne Julije Nepot.

Teoretski govoreći karta koja pokazuje državu Julije Nepota mora pokazivati minimalno još Domena Soissons s tim da Domena Soissons i Odoakarova država bi morali imati plave kose crte, ako je Nepotova Dalmacija plave boje pošto te dvije države de jure priznaju Nepota za svog cara.--Rjecina2 (razgovor) 20:51, 28 jun-липањ 2013 (CEST)

Odoakar i Siagrius su priznavali Nepota (475-80) svojim legitimnim carem + "štampali" su njegov novac. U pravnom smislu oni nisu bili njegovi vazali nego moćni guverneri provincija od kojih je onaj prvi (Odoakar) bio moćniji i od samog cara.
Znam za te i slične naše izvore, ali oni su činjenično neispravni ili ako hoćeš drugačije oni vrlo pojednostavljeno prikazuju situaciju--Rjecina2 (razgovor) 07:17, 30 jun-липањ 2013 (CEST)
Znam, znam to sve....
Predlažem da pogledaš tekst Odoacer na engleskoj wiki po pitanju njegovog odnosa s Nepotom pa ćeš tamo vidjeti da je na papiru priznavao vlast Nepota i potom osvetio smrt "dobrog cara"--Rjecina2 (razgovor) 20:58, 1 srpanj-јул 2013 (CEST)

Spajanje naloga[uredi kod]

Da li spojio svoj korisnički nalog? Spajanje korisničkog naloga omogućava jedinstevu prijavu. Predlažem ti da spojiš nalog pomoću ove opcije jer ako ga ne spojiš do avgusta Wiki Software će ti dati novo ime. Pozdrav! -- Kolega2357 Razgovor 22:40, 28 jun-липањ 2013 (CEST)

Pa ako nemaš globalni nalog Wiki Software može da te automatski spoji ili preimenuje na primer PANONIAN~shwiki za ovaj projekat. Više o tome možeš pročitati ovde. Pozdrav! -- Kolega2357 Razgovor 22:26, 29 jun-липањ 2013 (CEST)

Pozivam te da se izjasniš ovde ako hoćeš. Pozdrav! -- Kolega2357 Razgovor 15:25, 23 srpanj-јул 2013 (CEST)

Mape[uredi kod]

Ako nije problem, možeš li mi samo reći koje si uzore koristio za izradu ove mape? Hvala, --Igor Windsor (razgovor) 23:25, 4 decembar-просинац 2013 (CET)

Ne, ne ulazim u tačnost, jer mi nije bliska tematika. Jednostavno su mi bile promakle reference koje si stavio ispod slike, tako da hvala na tome što si mi sad ukazao na njih. Sumnju mi je izazivalo malo to što su toponimi na toj karti malo na engleskom, malo na turskom, malo na srpskohrvatskom (malo i na mađarskom?), pa bi možda bilo dobro da sva ta imena prevedeš na sh, radi uniformnosti i lakšeg snalaženja na napi. Pozdrav, --Igor Windsor (razgovor) 18:55, 7 decembar-просинац 2013 (CET)

Ajde budi ljubazan pa rješi onu kartu u tekstu Julije Nepot o čemu smo ranije pričali. Prva verzija karta koju je postavio BokicaK je bila OK i više manje potpuno istinita. Ona je prikazivala Marcellinusovu provinciju. Trenutačna karta je neispravna iz više razloga.

Moj savet bi ti bio da izgradiš 2 karte to jest vratiš Bokicinu za doba Marcellinusa i potom minimalno izmeniš tvoju za Nepota. Izmeniš je tako samo da postaviš plave okomite crte na "State of Odoacer" i napišeš "State of Odoacer formalno priznaju Nepota za cara" (nešto u tom stilu).

Mislio sam završiti s wikipedijom 1.1.,ali korisnici su imali neke druge planova za mene pa sam pomaknuo datum na 16.1. Tada ću maknuti kartu iz tekstova sh wikipedije ako do tada ne bude istorijski ispravna.

Za slučaj potrebe ću biti ovde i nakon 16.1., ali pre svega ću djelovati ako netko traži moju pomoć/savjet u raspravi o tekstu. Moj komentar u takvim stvarima (ako do njega dođe) će uvek biti strogo analitički hladan.--Rjecina2 (razgovor) 21:21, 11 siječanj-јануар 2014 (CET)

Moja najkonkretnija kritika ti je ovde da je Odoaker na papiru priznavao vlast Nepota i "štampao" Nepotov novac. Taj istorijski podatak je neupitan. U skladu s tim "njegova država" bi trebala biti tako označena.
Po pitanju granice "Marcellinusove države" (to u stvarnosti nije bila država) o čemu si mi ti pisao moj jedini komentar je da se ona maximalno na istok prostirala do granice Zapadnog i Istočnog rimskog carstva pošto je Marcellinus bio guverner tadašnje Dalmacije koji je odbio priznati vlast uzurpatora u Rimu.
Ja sam ti ovde samo dao savete što trebaš učiniti s kartom da bude prihvaćena na svim wiki projektima i da ju nitko na njima ne može pobiti. Možda se ne slažeš s mojim komentarom, ali ja ti u neku ruku samo pokušavam pomoći.--Rjecina2 (razgovor) 07:49, 16 siječanj-јануар 2014 (CET)
Za one koji mi stvarno znaju bilo bi dovoljno da kažeš Rjecina2 to tvrdi pa je to istina, ali znam da to ne bi funkcioniralo.
"In Dalmatia, Nepos maintained his claim to the western throne. He even may have issued solidi and tremisses at Salona ca.475/477, and it has been suggested that after Romulus' abdication Odovacar provided him with a token pension. Odovacar also seems to have found it convenient to continue to "recognize" Nepos, at least on the coinage, for during the period 477-480 gold tremisses continued to be issued at Milan and Ravenna in the names of both Nepos and Zeno. This would have allowed the Italian government to provide for its own coinage needs without further offending any of the claimants to the imperial throne." [1]
Evo ovo ti je onako na brzinu izvor da je Odoakar "štampao" Nepotov novac.--Rjecina2 (razgovor) 12:46, 16 siječanj-јануар 2014 (CET)
Gledaj uopće nemam namjeru ulaziti u filozofske rasprave, okretanje izvora i slično.
Ovo je ispravna wiki karta Rimskog svijeta 477 godine. Pre nego što mi u odgovoru napišeš:"To je ono što ti ja govorim" obrati pažnju na prateći tekst uz tu sliku na engleskoj wikipediji:"Highlighted areas are Roman lands that survived the deposition of Romulus Augustulus." i na commonsu "The highlighted lands remained under Roman control after the fall of Italy to Odoacer in 476 AD".
Poanta priče glasi.
  • 1) Ako se na karti prikazuju teritoriji pod kontrolom Rimljana tada je Odoakarova države označena barbarskom bojom. To je najpopularnija vrsta karte za 476. godinu i ona je de facto gledano istinita.
  • 2) Ako se na karti prikazuje političko stanje u Europi 476. godine onda bi se Odoakarove države trebala označiti kao rimski vazal pošto je de jure ona bila rimski vazal (ZRC do 480 godine, a IRC do 484 godine).
Ako preskočimo činjenicu da je Libije Sever bio uzurpator i nelegitimni vladar jedina razlika između njega i Nepota je bila vrlo "sitna". Prvi je bio ZRC car s prestolnicom u Italiji,a drugi je bio ZRC car s prestolnicom u Dalmaciji. Niti jedan od njih nije vladao u Italiji nego su na njihovom mestu vladali barbarski generali Ricimer i Odoaker.
Pitanje je detaljno objašnjeno i u skladu s tim rešeno.--Rjecina2 (razgovor) 10:05, 23 siječanj-јануар 2014 (CET)
U redu. Ne slažem se sa tvojim tumačenjem izvora ovde i ne vidim svrhu dalje rasprave. Ti si moju mapu kako vidim već uklonio iz članaka na sh vikipediji, pa prema tome, stvar je time rešena. Moja mapa je urađena prema validnom izvoru i kao takvu ću je i dalje koristiti na sr vikipediji na kojoj najviše i uređujem. Drugu mapu koju izvori ne podržavaju ja ne želim da crtam jer bih time podrio svoj kredibilitet kao autora. Na commonsu imaš mnogo ljudi koji crtaju mape, pa ako želiš da neko nacrta onakvu mapu kakvu ti tražiš, slobodno pitaj nekog od njih da to uradi. PANONIAN (razgovor) 21:55, 18 februar-вељача 2014 (CET)

[2] Spoji svoj korisnicki nalog preko ove opcije, to ima prednosti jer ti da je SUL account i niko ne moze napraviti nalog pod tvojim imenom na nekoj drugoj wiki. --Kolega2357 (razgovor) 19:01, 30 jun-липањ 2014 (CEST)

Hvala za informaciju, ali ipak ne bih, imam svoje razloge za to. PANONIAN (razgovor) 21:04, 30 jun-липањ 2014 (CEST)

Poslao sam ti mail. --Kolega2357 (razgovor) 16:54, 7 rujan-септембар 2014 (CEST)

Poslat ponovo email. --Kolega2357 (razgovor) 17:27, 7 rujan-септембар 2014 (CEST)

Bela Srbija i Bela Hrvatska[uredi kod]

Molim te, nemoj tu mapu stavljati u sve članke u kojima se spominje Srbija. Hvala. --Igor Windsor (razgovor) 19:58, 21 rujan-септембар 2014 (CEST)

Kakve veze ima ta mapa s člankom Istorija Srbije, na čijem samom početku stoji da obrađuje period od doseljavanja Slovena na Balkan? --Igor Windsor (razgovor) 20:01, 21 rujan-септембар 2014 (CEST)
Tome nije mesto u tom članku, pošto se ne radi o istorijskoj činjenici, nego o jednoj od mnogih hipoteza o tom pitanju, a prisustvo te mape moglo bi sugerisati da je ta određena hipoteza "jača" od drugih ili da je možda opšteprihvaćena u nauci, što dakako nije slučaj. --Igor Windsor (razgovor) 20:10, 21 rujan-септембар 2014 (CEST)
Nismo se razumeli. "Bela Srbija" i "Bela Hrvatska" spadaju u domen predanja, a ne istorije. Konstantin Porfirogenit samo ponavlja to zbrkano predanje: "Srbi potiču od paganskih Srba, koji se nazivaju "belim" i žive iza Turske, u oblasti koju sami zovuBoiki, a sused im je Francuska, kao i paganska velika Hrvatska, takođe poznata kao "bela": u toj su se oblasti, dakle, Srbi prvobitno naselili" (= Ἰστέον, ὅτι οἱ Σέρβλοι ἀπὸ τῶν ἀβαπτίστων Σέρβλων, τῶν καὶ ἄσπρων ἐπονομαζομένων, κατάγονται, τῶν τῆς Τουρκίας ἐκεῖθεν κατοικούντων εἰς τὸν παρ´ αὐτοῖς Βοΐκι τόπον ἐπονομαζόμενον, ἐν οἷς πλησιάζει καὶ ἡ Φραγγία, ὁμοίως καὶ ἡ μεγάλη Χρωβατία, ἡ ἀβάπτιστος, ἡ καὶ ἄσπρη προσαγορευομένη· ἐκεῖσε τοίνυν καὶ οὗτοι οἱ Σέρβλοι τὸ ἀπ´ ἀρχῆς κατῴκουν). Iz ove rečenice nastadoše mnoga tumačenja i kontratumačenja, svako, dakako, praćeno svojom mapom. No, kako pitanje u nauci nije rešeno, treba takve mape izostaviti iz članaka koji ne obrađuju same te teorije. --Igor Windsor (razgovor) 20:44, 21 rujan-септембар 2014 (CEST)

Wikidata[uredi kod]

Samo podsetnik: linkovanje članka ka drugim wikipedijama (popis levo od članka) sad se vrši preko Wikidata, a ne stavljanjem linkova na kraj samog članka. :) --Igor Windsor (razgovor) 22:32, 27 rujan-септембар 2014 (CEST)

OK, nisam to znao. --Igor Windsor (razgovor) 22:35, 27 rujan-септембар 2014 (CEST)

Karta Srbije 1918.[uredi kod]

Imaš li kakvu referencu? --Munjanes (razgovor) 10:52, 13 студени-novembar 2014 (CET)

Nije mi poznato da je postojala država u takvim granicama. --Igor Windsor (razgovor) 11:00, 13 студени-novembar 2014 (CET)
Ove knjige su jednostrani izvori. Ova 2 internet izvora izgledaju neutralniji, mada je mapa nečitka. Prosvijetli nas. --Munjanes (razgovor) 11:12, 13 студени-novembar 2014 (CET)
Što se Crne Gore tiče, oni jesu sa Srbijom 1918. prema ovom izvoru [3], ali granica sa Hrvatskom nije baš ista. --Munjanes (razgovor) 11:54, 13 студени-novembar 2014 (CET)
Ove vodoravne linije pokazuju da su srpsko-mađarska vojska, ali šrafura ne veže ostatak Srbije. I nema nigdje granice, ja kako vidim da si uzeo ovu rijeku za granicu. --Munjanes (razgovor) 14:34, 13 студени-novembar 2014 (CET)

Ako dobro razumem, to je mapa hipotetične države koja je možda mogla postojati da je bila međunarodno priznata nakon 1. svetskog rata? --Igor Windsor (razgovor) 18:07, 13 студени-novembar 2014 (CET)

Neću reći da nisi u pravu, nego nekako mi jednostrano. Hajde vrati sliku u članak, pa preformuliši, jer to ustvari nikad nije bila prava granica, nego fiktivna (bez obzira ko tu živio i kontrolirao teritoriju). Stavi "hipotetička" ili nešto sl. kao što kaže Igor. --Munjanes (razgovor) 11:56, 16 студени-novembar 2014 (CET)
Stavljanje u članak mape neke tvorevine koja je možda postojala celih pet dana nema nikakvog smisla. --Igor Windsor (razgovor) 12:04, 16 студени-novembar 2014 (CET)
Zašto je onda relevantan Rat u Sloveniji koji je trajao svega, navodno, 12 dana. Mislim, fakti se trebaju prikazati koliko god bili minorni. --Munjanes (razgovor) 20:04, 16 студени-novembar 2014 (CET)
Btw, u kojem programu radiš mape? Stvarno dobro radiš. --Munjanes (razgovor) 20:26, 16 студени-novembar 2014 (CET)