Pustinje (album)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pustinje
Laufer
Žanr Rock
Izašlo 12. listopada 1994.
Razdoblje snimanja Rujan 1994. otok Krk, Hrvatska. Remiks u studiju "RSL Luca", Novo mesto, Slovenija. Montaža studijo "Metro", Ljubljana, Slovenija.
Trajanje 44:09
Izdavač Croatia Records, T.R.I.P.
Producent(i) Janez Križaj, Laufer
Recenzije
Mjesto u diskografiji The Best Off...
(1993.)

Pustinje
(1994.)
Epitaf
(2005.)

Pustinje je drugi studijski album riječke rock skupine Laufer, kojeg 1994. godine objavljuje diskografska kuća Croatia Records.

Materijal za album je pripreman i sniman na otoku Krku, a remiks je napravljen u studiju "RSL Luca" u Novom mestu, Slovenija, dok je montaža i obrada čitavog materijala odrađena u studiju "Metro" u Ljubljani. Produkciju su radili zajedno s Janezom Križajem, a album je odlično prošao kod publike i glazbenih kritičara.

O albumu[uredi | uredi kod]

Članovi Laufera u postavi Damir Urban (prvi vokal), Vlado Simčić (gitara), Ljubo Silić (bas gitara) i Alen Tibljaš (bubnjevi), u mjesecu rujnu odlaze na otok Krk kako bi pripremili i snimili materijal za novi studijski album. Samo snimanje materijala trajalo je vrlo kratko i gotovo sve skladbe snimljene su iz prve ruke uz rijetke producentske zahvate i nadosnimavanja u ljetnom predahu između dvije turneje. Skladbe se bave temama svakodnevnice iz tog vremena poput konfuzije odrastanja ("…hej tata, oprosti mi što izgledam kao pas…"), nesanice, neuroze, bijesa, destruktivnog PTSP-a u glavama dojučerašnjih prijatelja iz ulice, potrage za duhovnošću u duhovnim i materijalnim pustinjama sivih gradova ("… poljubi mi oči su nam kao pustinje, gdje bez ijedne riječi sve razumijem…"), umora na licima iscrpljenih prolaznika od loših vijesti, besparice i beznađa, te pogrešnim ljubavnim vezama ("…nikad neće saznati o čemu pričam.."), i rezultiraju s prepoznatljivim bombastičnim, organskim zvukom. Ipak skladbe sadrže i dozu optimizma jer album Pustinje je ustvari jedna skladba podijeljena u više različitih cjelina.

Nakon što je album objavljen, Lauferi 1995. godine dobivaju diskografsku nagradu Porin za najbolji alternativni rock album godine. Sviraju na brojnim koncertima i zauzimaju #1 na svim top ljestvicama[1].

Popis pjesama[uredi | uredi kod]

  1. "Falš" (0:24)
  2. "Hej tata" (2:25)
  3. "Vampir" (4:08)
  4. "Govorim u snu" (4:24)
  5. "Viđđđeno" (4:20)
  6. "Matematička" (3:22)
  7. "Mišolovka" (3:51)
  8. "Umorni kompas" (6:07)
  9. "Balerina" (3:55)
  10. "Mjesečev rog" (7:20)
  11. "Pustinje" (5:53)

Izvođači[uredi | uredi kod]

Produkcija[uredi | uredi kod]

  • Producent - Janez Križaj, Laufer
  • Izvršni producent - Tomislav Šunjić
  • Autori - Damir Urban (skladba: 11), Laufer (skladbe: 1 do 10), Vlado Simčić (skladba: 11)
  • Snimatelj - Mr Tambourine Man
  • Dizajn - Božesačuvaj
  • Fotografija - Nino Šolić

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Rirock.com - Laufer - Pustinje (T.R.I.P. / Croatia Records, 1994.) - Autor Robert Paulić, objavljeno 12. studenog 2005.g.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]