Popis vladara Auvergnea

Izvor: Wikipedia

Ovaj članak predstavlja popis vladara Auvergnea.

Historija[uredi - уреди]

U 7. vijeku je Auvergne bila predmetom borbe za vlast između Franaka i Akvitanaca. Kasnije su je osvojili Karolinzi i integrirali u vlastito kraljevstvo Akvitanije. Grofovi Auvergnea su otada postepeno sticali autonomiju.

U 10. vijeku je Auvergne postao predmetom teritorijalnog spora između grofa od Poitiersa i grofova Toulousea.

U srednjem vijeku je Auvergne podijeljen na četiri feudalne domene:

Auvergne je potom bio pretvaran u apanaže Alphonsea od Toulousea, grofa od Poitua i grofa od Toulusa (1241–1271) te Jeana od Berryja vojvode od Berryja, vojvoda od Auvergnea, grofa od Poitiersa i grofa od Montpensiera (1360–1416).

Za vrijeme stogodišnjeg rata Auvergne je bio čest predmet napada, kao i mjesto brojnih ustanak uključujući Tuchinski ustanak.

Godine 1424. je Vojvodstvo Auvergne prešlo pod Kuću Bourbon.

Grofovija Auvergne je istovremeno prešla pod Kuću La Tour d'Auvergne, a nakon njenog izumiranja ju je 1531. preuzela Catherine de' Medici prije nego što je postala kraljevska domena.

Godine 1434. Dofenat Auvergne prešao je pod Kuću Bourbon-Montpensier.

Grofovi od Auvergnea[uredi - уреди]

Grb grofova i vojvoda od Auvergnea.

Popis burgundskih vojvoda iz rimske ere[uredi - уреди]

  • Victorius (479–488)
  • Apollonarus (506)
  • Hortensius od Neustrije (527)
  • Becco (532)
  • Sigivald (533)
  • Hortensius (534)
  • Evodius ?
  • Georgius ?
  • Britianus ?
  • Firminus (cca. 555 ili 558, svrgnut)
  • Sallustus (vojvoda cca. 555 ili 558–560)
  • Firminus (vraćen, 560–571)
  • Venerandus (prije 585)
  • Nicetius I (vojvoda i grof cca. 585)
  • Nicetius II (c. 585)
  • Eulalius (vojvoda 585–590)

Popis grofova iz franačke ere[uredi - уреди]

  • dio Austrazije (592–595)
  • dio Burgundije (595–613)
  • dio Austrazije (612–639)
  • Bobon od Neustrije (639–656)
  • Hector od Neustrije (cca. 655–675)
  • Bodilon od Austrazije (cca. 675)
  • Calminius od Neustrije (cca. 670-e)
  • Genesius (cca. 680-e)
  • Haribert od Neustrije (c. 690s)
  • dio Neustrije do 751

Popis karolinških i francuskih grofova[uredi - уреди]

Nakon smrti Acfred, koji je ostavio grofovsku blagajnu (fisk) posve ispražnjenu, izgleda da nije bilo nasljednika koji su mogli vladati cijelim Auvergeneom. Nekoliko srodnika iz obližnjih oblasti su pokušali preuzeti njegovo mjesto. Dolje su navedeni datumi njihove efektivne vlasti.

  • Armand od Clermonta (?–?)
  • Robert I od Clermonta (?–?)
  • Robert II od Clermonta (?–?)
  • Robert III od Clermonta (?–?)
  • Guy I od Auvergnea (979–989)
  • Guillaume IV od Auvergnea (989–1016) (također Guillaume I ili V)
  • Robert I od Auvergnea (1016–1032) (također Robert III)
  • Guillaume V od Auvergnea (1032–1064) (također Guillaume II ili VI)
  • Robert II od Auvergnea (1064–1096) (također Robert IV)
  • Guillaume VI od Auvergnea (1096–1136) (također Guillaume III ili VII)
  • Robert III od Auvergnea (1136–1143) (također Robert V)
  • Guillaume VII Mlađi od Auvergnea (1143 – cca. 1155) (također Guillaume IV ili VIII) (ostao Grof-Dofen od Auvergnea, v. dolje)
  • Guillaume VIII Stari, grof od Auvergnea (1155–1182) (također zvan Guillaume VII ili IX; svrgnuo nećaka 1155. i preuzeo najveći dio grofovije, v. dolje)
  • Robert IV, grof od Auvergnea (1182–1194)
  • Guillaume IX od Auvergnea (1194–1195) (ne uvijek navođen kao grof, nekad Guillaume X ili XI)
  • Guy II od Auvergnea (1195–1224) (Filip II od Francuske je konfiscirao veliki dio Auvergnea 1209, što je dovelo do stvaranja Vojvodstva Auvergne; v. dolje)
  • Guillaume X od Auvergnea (1224–1246) (ponekad Guillaume XI ili XII)
  • Robert V, grof od Auvergnea (1246–1277) (otada nadalje su grofovi također bili i grofovi od Boulognea)
  • Guillaume XI od Auvergnea (1277–1279) (ponekad Guillaume XII ili XIII)
  • Robert VI, grof od Auvergnea (1279–1317)
  • Robert VII, grof od Auvergnea (1317–1325)
  • Guillaume XII od Auvergnea (1325–1332) (ponekad Guillaume XIII ili XIV)
  • Jeanne I, grofica od Auvergneaa (1332–1360)
  • Filip I, vojvoda od Burgundije (1360–1361)
  • Jean I, grof od Auvergnea (1361–1386)
  • Jean II, grof od Auvergnea (1386–1394)
  • Jeanne II od Auvergnea (1394–1422)
  • Marie I, grofica od Auvergnea (1422–1437), kćer Godefroya od Auvergnea i Boulognea, udovica Bertranda IV od La Toura
  • Bertrand V od La Toura (1437–1461), sin
  • Bertrand VI od La Toura (1461–1494)
  • Jean III od Auvergnea (1494–1501)
  • Anne (1501–1524), kćer
  • Catherine de' Medici (1524–1589), nećaka
  • Charles III, vojvoda od Lorrainea (1589–1608), zet (iako bi njena unuka Isabella Clara Eugenia trebala imati genealošku prednost)
  • Marguerite de Valois (1608–1610), tetka (najmlađa kćer Catherine)
  • Postala kraljevskom domenom Francuske po sukcesiji Louisa XIII
  • Charles-Philip (1757–1824)

Biskupi Clermonta[uredi - уреди]

Titula biskup Clermonta se koristi od 1160 nadalje. Prije toga se koristila titula biskup Arvernesa. Godine 2002. Biskupija Clermont je uključena u Nadbiskupiju Clermont-Ferrand.


Popis biskupa Arvernesa[uredi - уреди]

Popis biskupa Clermonta[uredi - уреди]

Popis nadbiskupa Clermont-Ferranda[uredi - уреди]

Dofeni Auvergnea[uredi - уреди]

Grb dofena Auvergnea.

Ono što se u literaturi naziva Dofenat Auvergne u stvarnosti su bili ostaci Grofovija Auvergnea nakon što je grof Guillaume VII Mlađi oko 1155. svrgnut od strane svog strica Guillauma VIII Starog.

Mladi grof je uspio sačuvati vlast i dijelovima grofovije kao što su Beaumont, Chamaliers i Montferrand. Neki autori su zbog toga Guillaumea VII i njegove nasljednike prozvali grofovi Clermonta, iako su s time stvorili moguću zabunu sa Grofovijom Clermont u Beauvaisais i Episkopalnom grofovijom Clermont u Auvergneu.

Većina autora je, međutim, pretpostavila da će se dofenat formalizirati 1302. godine, te su Guillaume VII i njegove nasljednike počeli zvati dofenima (dauphin) od Auvergnea. Nekada se, međutim, koristi i izraz Grofovi-dofeni Auvergnea.

Titula Dofen od Auvergnea je nastala od majke Guillaume VII, koja je bila kćer Guigues IV, dauphin de Viennoisa. To je značilo da su muški potomci Guillaumea VII ubično dobivali prezime Dauphin.

Brojevi grofova-dofena su komplicirani. Neki autori koriste novo brojanje temeljeno na prvim dofenima, iako dofenat nije stvarno započeo 1302. Neki su odlučili brojanje započiti sa Guillaumeom Mladim, odnosno brojanjem vikonta od Clermonta koji su postali grofovi Auvergnea, posebno dofena s imenom Robert.

Istovremeno postojanje uzurpatora u Grofoviji Auvergne i grofova-dofena, koji su često imali ista imena, kompliciralo je brojanje. Da bi se izbjegla zabuna, sistem brojanja je kontinuiran, a izraz dofen se koristi gdje je potrebno.

Popis dofena Auvergnea[uredi - уреди]

  • Guillaume VII Dauphin (također Guillaume IV) (1155–1169)
  • Dauphin od Auvergnea (također Robert IV) (1169–1235)
  • Guillaume VIII Dauphin (1235–1240)
  • Robert V Dauphin (također Robert VI ili Robert I) (1240–1262)
  • Robert VI Dauphin (također Robert VII ili Robert II) (1262–1282)
  • Robert VII Dauphin (također Robert VIII ili Robert III) (1282–1324)
  • Jean, dauphin od Auvergnea (1324–1352), sin
  • Beraud I, dofen od Auvergnea (1352–1356), sin
  • Beraud II, dofen od Auvergnea (1356–1400), sin
  • Beraud III, dofen od Auvergnea (1400–1426), sin
    • Anne (1400–1417), kćer Berauda II
  • Joanna, dofena od Auvergnea (1426–1434) (ili Marie), kćer Berauda III, udala se za Louisa I od Montpensiera (1434–1486)
    • Jean, vojvoda od Bourbon (1417–1434), najstariji unuk Anne
  • Louis I, dofen od Auvergnea (1434–1486), najmlađi unuk Anne i muž Jeanne
  • Gilbert, dofen od Auvergnea (1486–1496), sin
  • Louis II, dofen od Auvergnea (1496–1501), sin
  • Charles, dofen od Auvergnea (1501–1527), sin

U periodu 1525-1538 Dofenat je bio konfisciran od kralja i pridružen kraljevskoj domeni.

  • Louise, dofena od Auvergnea (1527–1561), najstarija sestra
  • Louis III, dofen od Auvergnea (1561–1583), sin
  • François, dofen od Auvergnea (1583–1592)
  • Henri, dofen od Auvergnea (1592–1608)
  • Anne-Marie I, dofena od Auvergnea (1608–1627), udala se za Gastona od Orleansa (1608–1660)
  • Anne-Marie II, dofena od Auvergnea (1627–1693), kćer Anne-Marie I

Nakon njene smrti 1693. godine, naslov se vratio u kraljevsku domenu. Kasnije je predan novim osobama.

Nakon toga se zemlja vratila u kraljevsku domenu, a titula se kurtoazno davala vojvodama od Orleansa, zbog čega je danas prisižu suvremeni orleanistički pretendenti.

Vojvode od Auvergnea[uredi - уреди]

Grb grofova i vojvoda od Auvergnea.

Vojvodstvo Auvergne je 1360. stvorio kralj Jean II od Francuske od bivše kraljevske teritorije u Auvergneu, konfiscirane od kralja Filip II 1209.

Popis vojvoda od Auvergnea[uredi - уреди]

Nakon smrti 1527. godine, naslov je konfisciran i pripojen kraljevskoj domeni.

Louise se suprotstavila pravu na nasljedstvo Charlesa III uz pomoć svog sina, kralja Françoisa I. Nakon njene smrti 1531. godine, tutilaje prešla u kraljevsku domenu.


Trenutni nasljednici[uredi - уреди]

Primogeniturni nasljednik Grofovija Boulogne i Auvergne bi trebao biti Franz, vojvoda od Bavarske.

Trenutni biskup Clermonta je Hippolyte Simon, kao nadbiskup Clermont-Ferranda.

Primogeniturni nasljednik Dofenata Auvergne (Montpensier) bi trebala biti Nadvojvotkinja majka od Austrije-Este.

Primogeniturni nasljednik Vojvodstva Auvergne (Bourbon i originalnog dofenata) trebala bi biti Vojvotkinja majka od Kalabrije .

Sve troje plemića su istovremeno pretendenti na prijestolja daleko većih monarhija.

Eksterni linkovi[uredi - уреди]