Oscar Nemon

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Oscar Nemon (Osijek, 13. ožujka 1906. – 13. travnja 1985.) bio je židovski kipar rođen u Osijeku, koji se kasnije nastanio u Engleskoj. Najpoznatiji je po seriji više od dvanaest skulptura Sir Winston Churchill, izloženih na javnim mjestima po Velikoj Britaniji.

Biografija[uredi | uredi kod]

Oscar Nemon je rođen u Osijeku u Hrvatskoj koja je tada bila u sklopu Austrougarske monarhije. Bio je drugo dijete Mavra Nemona židovskog farmaceuta i njegove supruge Eugenije Adler. Već u ranoj životnoj dobi bio je priznati umjetnik. Imao je izložbe svoji radova u glini 1923. i 1924. dok je još bio srednjoškolac. Ivan Meštrović nagovarao ga je da ide studirati u Pariz, međutim Oscar je odabrao Beč. Nakon što nije uspio upisati umjetničku akademiju, ostao je u Beču kod ujaka raditit skulpture od bronce. Tada je upoznao Sigmund Freuda i načinio skulpturu njegovog psa Topsya. Načinio je i skulpturu Marie Bonaparte.

Nakon što je kratko vrijeme proveo u Parizu, godine 1925. seli u Bruxelles, gdje na Kraljevskoj akademiji osvaja za svoju skuplturu zlatnu medalju. U Bruxellesu je živio do 1939., gdje je dijelio dom sa slikarom René Magritteom. Godine 1928. načinio je za svoj rodni grad Osijek skulpturu "Lipanjske žrtve" kao uspomenu na ubojstva Pavle Radića, Đuro Basariček i Stjepan Radić u Beogradu 1928.g. Nemon se je 1931.g. vratio u Beč gdje je izradio veliku skulpturu Freuda koja se danas nalazi u Hampsteadu.

Pred izbijanje drugog svjetskog rata bježi u Veliku Britaniju, gdje je oženio Patricia Villiers-Stuart, s kojom je imao sina Falcona i dvije kćeri Aureliju i Electru. Nakon rata postao je poznat po popisu znamenitih ljudi čije je porterete izradio, među kojima su Elizabeta II., Dwight D. Eisenhower, Bernard Law Montgomery, Harry S. Truman i Margaret Thatcher. Njegovih dvanaestak skulptura Winston Churchilla izloženih na različitim javnim mjestima (npr. Donji dom britanskog parlamenta), njegova su najpoznatija djela.