Orhan

Izvor: Wikipedia
Osmanli-nisani.svg    Orhan
Osmanski sultan
Tughra of Orhan.JPG
Vladavina 1324–1361
Period Uspon Osmanskog Carstva
Puno ime Orhan I
Prethodnik Osman I
Nasljednik Murat I
Kraljevska kuća Kuća Osmanova
Dinastija Otomanska dinastija

Orhan ( oko 1285 - 1359 ) bio je otomanski sultan.

Orhan je postao sultan 1326. godine nakon smrti oca Osmana I. Vladavinu on otpočinje s najboljim mogućim znakom - osvojenjem grada Burse kojeg je njegov otac osnivač Osmanlijskog carstva čekao desetak godina. Odmah po osvajanju grada Orhan ga je odredio za prijestolnicu iz koje će se vladati Carstvom do osvajanja Carigrada.

Poslije tog velikog uspjeha pojavio se kratkotrajni problem s promjenom vlasti u Bizantskom carstvu kada novi vladar postaje sposobni Andronik III. U vrijeme tamošnje promjene vlasti svi bizantski gradovi u maloj aziji su se nalazili pod opsadom dok su počeli i pljačkaški pohodi na Balkan. Azijska ofenziva Andronika III je bila potučena, ali su sličnu sudbinu doživjeli i pohodi Orhanove vojske na Balkan. Smrću tamošnjeg cara u Bizantu dolazi do građanskog rata što Orhan iskorištava u svojim osvajanjima.

Nekoliko godina prije smrti Orhana potres je uništio Galipolje 1354. godine što iskorištava njegov sin Sulejman paša za stvaranje balkanskog mostobrana. U trenutku smrti 1359. godine on prepušta svom sinu Muratu I državu koja je anektirala cijeli bizantski teritorij u Aziji osim grada Filadelfije plus mostobran za Europska osvajanja.

Po tadašnjim turskim običajima u trenutku stupanja na vlast Murat I pogubljuje svog brata i uspješnog generala Sulejman pašu.

Eksterni linkovi[uredi - уреди]

Orhan
Rođen/a: 1281 Umro/la: 1361
Kraljevske titule
Prethodi:
Osman I
Sultan Osmanskog Carstva
1324–1361
Slijedi:
Murat I