Nabonid

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nabonid na reljefu koji ga prikazuje kako se moli mjesecu, suncu i Veneri
Nabonidov cilindar koji opisuje opravke hrama Sîn, Britanski muzej

Nabonid (akadski Nabû-nāʾid) bio je posljednji kralj Neo-babilonskog Carstva koji je vladao od 556. do 539. pne.

O Nabonidovom porijeklu se ne zna mnogo. U jednom od svojih zapisa spominje da je bio "skromnog roda". Majka mu je bila svećenica boga Sina. Na vlast je došao nakon što je ubijen kralj Labaši-Marduk, odnosno dijete kralja Neriglissara. U svojim zapisima je Nabonid spominjao da potječe od Asurbanipala, zbog čega neki historičari spekuliraju da je riječ o Asircu, dok drugi smatraju da je riječ o najobičnijoj propagandi.

Nabonid je tri godine nakon dolaska na vlast odlučio napustiti Babilon, odnosno otići u oazu Teyma. Iako je zadržao kraljevsku titulu, upravljanje državom je ostavio svom sinu i suvladaru Belšazaru. Motivi Nabonidovog dobrovoljnog izgnanstva iz prijestolnice su predmet spekulacija među historičarima - najčešće se spominju vjerski razlozi, odnosno Nabonidovo henoteističko štovanje boga Sina, zbog čega je došao u sukob s u Babilonu dominantnim svećenstvom boga Marduka. Nabonidovo izgnanstvo je završilo nakon deset godina kada se vratio u Babilon, najvjerojatnije nezadovoljan Belšazarovim upravljanjem, odnosno zabrinut zbog jačanja susjednog Perzijskog Carstva pod Kirom Velikim.

Kada se Nabonid vratio u Babilon, otpočeo je veliki projekt preseljavanja božanskih statua iz gradova svog carstva u prijestolnicu. Historičari također spekuliraju što je bio Nabonidov motiv. Neki vjeruju da je uz simboličku zaštitu bogova htio ojačati svoj autoritet, odnosno ohrabriti podanike u Babilonu pred perzijski napad. Dio historičara, pak, smatra kako je Nabonid to učinio iz znatiželje, odnosno iz kolekcionarske strasti. Nabonid je također skupljao brojne historijske zapise i nastojao prikupiti što više podataka o prošlosti Babilonije i Mezopotamije. Zbog toga se ponekad naziva prvim arheologom u historiji.

Njegovoj vladavini je došao kraj kada je Kir Veliki napao Babiloniju. Nabonidova vojska je poražena u bitci kod Opisa, a potom su perzijske snage ušle u Babilon, označivši kraj Neo-babilonskog Carstva. Nabonid je zarobljen, a antički izvori, uključujući Herodota, tvrde da je nakon toga služio Kiru kao savjetnik.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Labashi-Marduk
Kralj Babilona
556–539. pne.
Slijedi:
Nabukodonosor IV (samoproglašeni)