Mount Aspiring

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Te Wahipounamu - jugozapad Novog Zelanda
Svjetska baštinaUNESCO
 Novi Zeland


Mount Aspiring na mapi Novi Zeland
Mount Aspiring
Mount Aspiring
Lokacija Mount Aspiringa u Novom Zelandu
Registriran:1990. (14. zasjedanje)
Vrsta:Prirodno dobro
Mjerilo:vii, viii, ix, x
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Mount Aspiring ili Tititea (na maorskom), visine 3033 m, najviša je planina Novog Zelanda izvan Nacionalnog parka Mount Cook, koji se nalazi nešto sjevernije. Nalazi se u južnom dijelu Južnih Alpi, koje se pružaju duž Južnog otoka. Njegovo englesko ime, Mount Aspiring („Slavoljubiva planina”), dao mu je britanski inženjer i istraživač John Turnbull Thomson 1857. godine. No, planina je Maorima bila poznata kao Tititea („Blistavi vrh”), naziv koji se ponovno udomaćio nakon sporazuma s maorskim plemenom Ngāi Tahu 1998. god.[1]. Prvi uspon na planinu izveo je bojnik Bernard Head sa svojim vodičima (Jack Clarke i Alec Graham) 23. studenog 1909. god., i to preko ledenjaka Bonar, uspon koji nitko nije ponovio od 1965. god.[2].

Najčešći uspon na Mount Aspiring je zapadom doline Matukituki, 50 km od jezera Wanaka do Raspberry Flata odakle se pruža staza sa serijom koliba-postaja koje vode do vrha.

Nacionalni park Mount Aspiring[uredi | uredi kod]

Mount Aspiring se nalazi unutar istoimenog nacionalnog parka Mount Aspiring koji je osnovan 1964. god. na južnom kraju Južnih Alpa, sjevrno od Fiordlanda i između regija Otago i West Coast, te zapadno od jezera Wanaka koje je bilo popularno među traperima i planinarima. Park ima površinu od 3.555 km² i pored Mount Aspiringa tu su još dva vrha viša od 2.500 m, Mount Pollux (2542 m) i Mount Brewster (2519 m). Prolaz Haas, jedan od glavnih prijelaza preko Južnih Alpa, nalazi se u jugoistočnom dijelu parka.

Okružuju ga tri ledenjačka sustava, ledenjak Bonar koji se spušta u rijeku Waipara, te ledenjaci Volta i Therma koji se prazne u rijeku Waitoto. Waipara se ulijeva u rijeku Arawatha, a ona se zajedno s Waiparom ulijeva u more Zapadne obale (West Coast), između zaljeva Haast i Jackson.

NP Mount Aspiring zajedno s nacionalnim parkovima Westland Tai Poutini, Mount Cook i Fiordland čini cjelinu jugozapada Novog Zelanda, Te Wahipounamu, koji se nalazi na popisu mjesta svjetske baštine u Oceaniji[3].

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Place Name Detail: Mount Aspiring/Tititea Arhivirano 2012-02-20 na Wayback Machine-u, New Zealand Geographic Placenames Database (en) Preuzeto 15. listopada 2012.
  2. Martin Johnston, 100 years since Mt Aspiring triumph, The New Zealand Herald 23. studenog 2009. (en) Preuzeto 15. listopada 2012.
  3. Te Wahipounamu na službenim stranicama UNESCO-a (en) Preuzeto 13. listopada 2012.
  • H. Logan, Great peaks of New Zealand, New Zealand Alpine Club, Wellington and John McIndoe Limited, Dunedin, New Zealand, 1990. ISBN 0-86868-125-3.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]