Otočje Antipodes

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Antipodes
Podaci
Lokacija Tihi ocean, Oceanija
Arhipelag Novozelandska subantarktička otočja
Država Novi Zeland
Površina 22 km²
Broj stanovnika nenaseljeno[1]

Otočje Antipodes je otočje koje se nalazi u Tihom oceanu, 860 km jugoistočno od otoka Stewart, i teritorijalno pripada Novom Zelandu.

Lokacija otočja Antipodes na karti novozelandskih subantarktičkih otočja

Naziv je dobilo od grčkog izraza ἀντίποδες (anti = „nasuprot” i pous = „stopa”) za antipodu, tj. mjesto na zemlji koje je dijametralno suprotno nekom drugom mjestu; u slučaju otočja Antipodes to je Sjeverna Irska.

Kolonija pingvina na otoku Antipodes

Otočje Antipodes se sastoji od skupine negostoljubivih i nenaseljenih vulkanskih otočića ukupne površine kopna od 22 km². Pored glavnog Antipodes otoka površine 20 km², tu su i otoci: Bollons (2 km²), Windward i Archway, te manje hridi: Orde Lees, Leeward i South Islet. Najviša točka otočja je 402 m visok vulkan Mount Galloway na zapadnoj strani otoka Antipodes.

Otočje Antipodes je nenaseljeno i cijelo je pretvoreno u rezervat prirode. Ekološki, ono pripada novozelandskim subantarktičkim otočjima koji su zajedno upisani na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Australiji i Oceaniji 1998. god.[2].

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Popis stanovništva izvan teritorijalnih ovlasti, popis 2006. god., Statistika Novog Zelanda (en) Preuzeto 18. listopada 2012.
  2. New Zealand Subantarctic Islands na službenim stranicama UNESCO-a (en) Preuzeto 17. listopada 2012.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]

Ostali projekti[uredi | uredi kod]

U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Otočje Antipodes