Michel Wieviorka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Michel Wieviorka

Rođenje 23. kolovoza 1946.
Francuska Pariz, Francuska
Državljanstvo Francuska francusko
Narodnost Židov
Polje sociologija
Institucija École des hautes études en sciences sociales
Alma mater Sveučilište u Grenobleu
Akademski mentor Alain Touraine
Poznat po intervention sociologique
studije nasilja, terorizma, rasizma i društvenih pokreta
Istaknute nagrade Légion d'honneur (2013)

Michel Wieviorka (Pariz, 23. kolovoza 1946.) je francuski sociolog najznačajniji po svom radu na sociologiji nasilja, terorizma, rasizma te društvenih pokreta.

Rođen je u Parizu 1946. godine. Njegovi baka i djed su bili poljski Židovi koji su ubijenu u Auschwitzu, dok su mu otac, koji je bio u Švicarskoj, majka, kći pariškog krojača koja se skrivala u Grenobleu, preživjeli rat. Imao je braće i sestara, među kojima psihijatrica Sylvie Wieviorka, historičarka Annette Wieviorka i historičar Olivier Wieviorka.

Bivši učenik Alaina Tourainea, Wieviorka je danas jedan od najcjenjenijih sociologa i intelektualaca u Francuskoj i svijetu. Zajedno s Touraineom i Françoisom Dubetom, Wieviorka je razvio metodu znanu kao intervention sociologique, a koju je primijenio pri proučavanju militantnih društvenih pokreta, ali i nekih poznatih sindikalnih pokreta, poput poljske Solidarnosti. Polazeći od Weberove teorije, intervention sociologique pokušava razumjeti subjektivne razloge sudionika u kontekstu većih društvenih konflikata. Ova se metoda ponajviše suprostavila pokušajima Raymonda Boudona da uspostavi teoriju racionalnog izbora kao temeljni pristup francuske sociologije.

Od 2006. do 2010. je bio predsjednik Međunarodne sociološke udruge. Wieviorka je danas direktor centra Centre d'Analyses et d'Interventions Sociologique pri Školi za visoke studije društvenih znanosti, a kojeg je 1981. godine utemeljio njegov mentor, Alain Touraine. Uz to je i urednik i osnovač časopisa Le Monde des Debats te urednik časopisa Cahiers internationaux de sociologie. Godine 2013. primio je orden viteza Legije časti.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]