Marko Ivković

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Marko Ivković
Rođenje12. oktobar 1989.
Zadar, SR Hrvatska, SFRJ
Smrt21. novembar 2014.
Istanbul, Turska
Uzrok smrtiubistvo (ubod nožem)
Zanimanjestudent geodezije

Marko Ivković je bio navijač Crvene zvezde. Tragično je izgubio život uoči utakmice KK Crvena zvezde i galatasaraja u Evroligi.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođen je 1989. godine u Zadru. Nakon operacije Oluja izbegao je u Srbiju i to u Jagodinu, zbog čega će kasnije i dobiti nadimak Jagoda. Kasnije se sa majkom i sestrom seli u Zemun gde nastavlja svoje školovanje. Od tada redovno posećuje utakmice Crvene zvezde i to naročito fudbalskog kluba.

Smrt[uredi | uredi kod]

Sa par stotina navijača kreće da bodri košarkaški klub u Istanbulu na Evroligašku utakmicu protiv Galatasaraja. Neposredno pre utakmice dolazi do tuče sa navijačima istanbulskog kluba,[1] u kojoj je Marko uboden nožem. Odmah biva prebačen u istanbulsku bolnicu, ali lekari i posle 5 sata reanimacije nisu uspeli da spasu život.[2] Iako je u prvom izveštaju turske policije navedeno da je Marko ubijen u međusobnoj tuči navijača, sutradan je izveštaj promenjen i navedeno je da je ubijen u internoj tuči navijača.

Reakcije[uredi | uredi kod]

Odmah nakon utakmice, ne znajući za smrt navijača, trener Galatasaraja Ataman, nazvao je navijače Crvene zvezde teroristima. Konzul Srbije u Istanbulu Zoran Marković, je šokiran ovom izjavom, rekao da je Ergin Ataman terorista.[3] Predsednik Vlade Republike Srbije, Aleksandar Vučić je u telefonskom razgovoru sa Turskim premijerom Ahmetom Davutogluom zatražio hitno rasvetljavanje zločina. Takođe je poručio da turski trener Ataman nije više dobrodošao u Srbiju.[4]

Košarkaši Crvene zvezde su bili u šoku nakon što su čuli ovu vest, pa je rezultat sa utakmice ostao u drugom planu. Predsednik KK Crvena zvezda, Nebojša Čović, je na konferenciji za štampu oštro reagovao i okrivio organiztora za glavnog krivca.[5] On je takođe porodici umrlog navijača ponudio svu moguću pomoć.[6]

Podrška i saučešća su stigla od mnogih javnih ličnosti pa i suparničkih navijačkih grupa. Turska košarkaška liga odlučila je da svi mečevi tog kola počnu minutom ćutanja.[7]

Ubistvo je izazvalo svojevrsni "rat" između srpskih i bošnjačkih navijača na društvenim mrežama, čemu su doprinele neproverene informacije o Ivkovićevim statusima na Fejsbuku, gde je navodno kroz parolu Nož, žica, Srebrenica iskazivao podršku genocidu u Srebrenici.[8] Ubrzo su se na internetu pojavile informacije da se radi o statusu s lažnog Ivkovićevog profila, koji je napravljen tek nakon njegove smrti. U međuvremenu su zabeležene pretnje osvetničkim akcijama protiv turskih državljanja, paljenjem džamija u Srbiji i turske ambasade od strane radikalnih srpskih navijača.[9] Dodatne tenzije je izazvao incident na utakmici turske košarkaške lige dva dana kasnije, kada su navijači Galatasaraja zviždanjem prekinuli minutu ćutanja za ubijenog Ivkovića,[10] kao i najave radikalnih Galatasarajevih i turskih navijača na društvenim mrežama da će nastaviti ubijati srpske navijače, odnosno da je Ivković samo deo šireg plana za ubijanje navijača suparničkih klubova kao što su KK Partizan, KK Olimpijakos, KAE Panatinaikos i CSKA.[11]

Ubrzo nakon velikog pritiska javnosti, uhvaćen je glavni osumnjičeni Kadri Aktaş sa još nekoliko navijača. 19. oktobra 2015. godine turski sud je njega osudio na 25 godina dok je ostale osumnjičene oslobodila krivice.[12]

V. takođe[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Inciidenti-delije se sukobile sa navijačima Galate i policijom”. Blic. Pristupljeno 23. 11. 2014. 
  2. „Navijač Zvezde poginuo u Istanbulu”. Blic. Pristupljeno 23. 11. 2014. 
  3. „Srpski konzul: Ataman je terorista”. Mondo. Pristupljeno 23. 11. 2014. 
  4. „Vučić: Hitno pronaći ubicu navijača”. B92. Pristupljeno 23. 11. 2014. 
  5. „Čović o užasnoj tragediji u Istanbulu”. KK Crvena zvezda. Arhivirano iz originala na datum 2014-11-25. Pristupljeno 23. 11. 2014. 
  6. „Nekoliko sati pre nego što su mu zarili nož u srce Marko je nazdravljao...”. Novosti. Pristupljeno 23. 11. 2014. 
  7. „U Turskoj minut ćutanja za Marka Ivkovića”. Mondo. Arhivirano iz originala na datum 2014-11-25. Pristupljeno 23. 11. 2014. 
  8. Npr. „Posljednji FB status Marka Ivkovića, ubijenog navijača Zvezde: "Nož, žica, Srebrenica"”. www.saff.ba. 23.11.2014. Pristupljeno 24.11.2014. 
  9. „Kakve veze imaju genocid u Srebrenici i džamije s ubistvom navijača Zvezde?!”. sport.ba. 22.. Arhivirano iz originala na datum 2014-11-25. Pristupljeno 24 студени-novembar 2014. 
  10. „VIDEO: SKANDAL U TURSKOJ Pristalice Galatasaraya izviždali minutu šutnje za ubijenog navijača Crvene zvezde”. Jutarnji list. Arhivirano iz originala na datum 2014-11-26. Pristupljeno 24 студени-novembar 2014. 
  11. „Morbidno likovanje navijača Galatasaraya: Ubili smo Deliju, slijede Grobari”. index.hr. Pristupljeno 24 студени-novembar 2014. 
  12. „Za ubistvo navijača Zvezde u Istanbulu 25 godina”. Б92. 19. 10. 2015.. Pristupljeno 19. 10. 2015. 

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]