Libela

Izvor: Wikipedia
Tipična libela, cjevastog tipa.

Libela (vodena vaga, vaser-vaga) je naprava za postavljanje ravnina u horizontalan ili vertikalan položaj, i mjerenje i zauzimanje uglova nagiba. Često je dio nekog drugog instrumenta ili naprave.

Na optičkim instrumentima libela može biti cjevasta i okrugla.

Cjevasta ili cilindrična libela sastoji se od staklene ili plastične cijevi napunjene zagrijanim metilalkoholom, etilalkoholom ili sumpornim narkoznim eterom i po dužini ugrađene u metalni okvir raznih konstrukcija. Poslije hlađenja tečnosti u cijevi ostaje mali bezvazdušni prostor (mjehur, mehur). Pomjeranje mjehura u cijevi preko gravirane skale daje indikaciju o nagnutosti libele i objekta mjerenja uz koji je prislonjena.

Libela okruglog tipa.

Okrugla, centrična ili dozna libela ima posudu u obliku zatvorenog uspravnog cilindra sa gravanim staklenim poklopcem u obliku koncentričnih krugova. Centralni mjehur ostaje u centru samo ako je libela u savršenom dvodimenzionalnom horizontalnom položaju.

Na vazduhoplovnim instrumentima libele se dijele na poprečne i uzdužne, a mjere nagib vazduhoplova (poprečni ili uzdužni).

Vidi još[uredi - уреди]

Vanjske veze[uredi - уреди]

Korištena literatura[uredi - уреди]

  • Vojna enciklopedija, Beograd, 1973., knjiga peta, strana 63 i 64.