Laba

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Elba.
Laba
Laba na granici Češke i Nemačke
Lokacija
DržaveČeška, Nemačka
GradoviHradec Kralove, Pardubice, Usti nad Labom, Drezden, Desau, Magdeburg, Hamburg
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Krkonoše, Češka
1386 m
UšćeSeverno more
Dužina1165 km
PritokeVltava, Ohra, Saale, Jizera, Crni Elster, Hafel
Hidrologija
Protok
  – srednji

711 m³/s
Sliv
  – površina

148.268 km²
Transport
Plovnostdo grada Pardubice
Karta

Laba (češ. Labe), Elba (nem. Die Elbe) ili Łobjo (gls. Łobjo) je jedna od najvećih srednjoevropskih reka. Izvire u Češkoj. Duga je 1165 km. Sliv reke je u Nemačkoj (65,5%), Češkoj (33,7%), a veoma malim delom u Austriji (0,6%) i Poljskoj (0,2%). Uliva se u Severno more kod Kukshavena, blizu ulaza u Kilski kanal.

Etimologija[uredi | uredi kod]

Ime reci su možda dali Kelti koji su njene vode zaposeli u starom veku. Keltsko slovo (možda 'elb') značilo je naprosto velika reka i javlja se u mnogo reka u Švedskoj i prema nekim izvorima ima ishodište u indo-evropskim jezicima u značenju beli i svetao ili čist .[1] a u mnogim antičkim pramenima se reka naziva „Albis“ sa značenjem beli, svetao, čist. Češko ime je odvođeno verovatno od germanskog „Alba“ .[2] i jedino je ime reke koje nije ženskog roda. Zahvaljujući Keltima je Vltava smatrana za pritoku Elbe a ne suprotno.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Teče Labe Arhivirano 2009-03-23 na Wayback Machine-u, oficiální webové stránky města Chvaletice, 3. 3. 2006, autor neuveden
  2. Pavla Loucká: Řeky si pojmenovali nejdřív Arhivirano 2008-10-08 na Wayback Machine-u, 21. 5. 2007, Science World, vydává IDG Czech a. s.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]