Kantoni Francuske

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ovaj članak dio je serije članaka na temu
Administrativna podjela Francuske

(uklj. prekomorske regione)

(uklj. prekomorske departmane)

Gradovi
Aglomerizacijske zajednice
Općinske zajednice
Udruge novih aglomerizacija

Općine
Općinski okruzi

Prekomorske zajednice
Zajednica sui generis
Prekomorska zemlja
Prekomorski teritoriji
Otok Clipperton

Kanton (fr. canton) ja administrativno područje u Francuskoj na koje se dele okruzi Francuske.

Uloga i uprava[uredi | uredi kod]

Glavna uloga kantona se najviše u regionalnim izborima. Svaki kanton izabere svog predstavnika u generalnom veću svog departmana (osim Pariza, gde se izbori vrše drugačije, tamo se 20 gradskih (opštinskih) okruga ponekad smatraju kantonima iz statističkih razloga).

Kantoni se obično sastoje od više opština. U glavnom gradu kantona (chef-lieu) se obično nalaze upravne zgrade (kao žandarmerija i sl.)

Istorija[uredi | uredi kod]

Kantoni su stvoreni 1790. godine, u isto vreme kad i departmani. Njihovo stvaranje je proglasio Revolucionarni odbor za podelu teritorija (Comité de Division du territoire). U početku je njihov broj bio veći nego danas (od 40 do 60 po departmanu). U početku su bili okupljeni u distrikte, da bi se od 1800. organizovali u okruge.

Od 20. januara 1801. godine, njihov broj je drastično smanjen zakonom Loi portant réduction du nombre de justices de paix. Kada je vlada odobrila ovaj zakon, objavljen je u Bulletin des Lois i danas čini temelj za teritorijalnu podelu Francuske. Tokom godina, broj kantona se menjao, kantoni sa malim brojem stanovnika su ukidani, a područja sa rastućim brojem stanovnika su deljena na veći broj kantona.

Statistika[uredi | uredi kod]

Broj kantona varira od departmana do departmana. Departman sa najmanjim brojem kantona je Territoire de Belfort koji ima 15 kantona. Departman Nord ima 79 kantona. Ukupno u Francuskoj postoji 4.039 kantona, od kojih su 156 u prekomorskim departmanima. Ostrvo Mayotte čija je uprava slična departmanskoj je takođe podeljen u 19 kantona.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]