Kantarion

Izvor: Wikipedia
Kantarion
Saint johns wart flowers.jpg
Status zaštite
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Malpighiales
Porodica: Clusiaceae
Rod: Hypericum
Vrsta: H. perforatum
Dvojno ime
Hypericum perforatum
L.
Područje života

Kantarion (kantarijon, bogorodična trava, gospino zelje, sentjanzovka, sentjanzevka) ili lat. Hypericum perforatum je višegodišnja zeljasta biljka iz istoimene porodice (Hypericaceae).

Opis[uredi - уреди]

Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka sa razgranatim korijenom. Stabljika je uspravna, gola, visine od 20 do 100 cm. Cvjetovi su žuti. Cvjeta od svibnja do rujna.

Biljka treba zemljišta srednje bogata hranjivim tvarima te umjereno topla i umjereno svijetla staništa.

Biljka se sastoji od hipericina, pseudohipericina, izohipericina (u cvatima), hiperozida, kvercetina, rutina, kvercitrina, biapigenina, amentoflavona, katehina, epikatehina, klorogenske kiseline, hiperflorina, karotenoida, sterola, leukoantocijana i eteričnog ulja.

Kantarion se koristi kao antidepresiv, sedativ i kao antibiotik. Može se koristiti i za vanjsku upotrebu. Aktivna supstanca je hiperflorin. Ekstrakt kantariona povisuje koncentraciju neurotransmitera seratonina i noradrenalina na sinapsama. Kantarionovo ulje (Oleum hyperici) je naširoko poznato i koristi se za ublažavanje i liječenje opeklina. Dobija se maceracijom svježih cvjetova kantariona maslinovim uljem.

Antidepresivno djelovanje je poznavao već u srednjem veku Paracelsus, a školska medicina ga je 70-tih godina prošlog stoljeća potvrdila. Kaže se da kantarion koji cvjeta usred ljeta skuplja sunčeve zrake da bi ih ljudima dao za vrijeme tamnih mjeseci. d