Jean-Pierre Dupoux

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jean-Pierre Dupoux
Država  Brazil
 Francuska
Osobni podatci
Datum rođenja 16. kolovoza 1991.
Mjesto rođenja Brazil Rio de Janeiro, Brazil
Visina 1.79 m
Pozicija lijevo krilo
Ruka desna
Podaci o klubu
Klub Francuska Pontault-Combault HB
Broj 99
Profesionalni klubovi
  Godina Klub Uta. (gol.)
2010 – Francuska Pontault-Combault HB
Reprezentacija
Godina   Uta. (gol.)
2022 – Brazil 3 (9)

Jean-Pierre Dupoux, ponekad krivo pisan Dupoix[1] (Rio de Janeiro, 16. kolovoza 1991.), brazilsko-francuski rukometaš koji igra kao lijevo krilo. Dupoux je reprezentativac Brazila, iako ima dvojno državljanstvo.

Jean-Pierre i njegov brat blizanac, André, rođeni su 1991. godine u Riju de Janeiru; njihova je majka Brazilka, a otac Francuz.[2] Zbog poslovnih obveza njihovog oca, po struci geofizičara, obitelj se već nakon jedne godine preselila u Saudijsku Arabiju (četiri godine), a onda u Maroko (četiri godine), gdje je Jean-Pierre igrao nogomet.[2] Kada su s 11 godina došli u Bondoufle, blizanci su se okušali u rukometu. Jean-Pierre je 2009. godine prešao iz lokalnog kluba u susjedni Pontault-Combault, gdje mu se godinu dana kasnije pridružio i brat.

Jean-Pierre Dupoux postao je profesionalac 2010. godine. Pontault-Combault je u to vrijeme igrao u drugoj ligi, ali je 2018. godine uspio izboriti promociju u prvu ligu, gdje su se, ipak, zadržali samo jednu sezonu, nakon koje su se ponovo vratili u drugu ligu.

U ožujku 2022. godine debitirao je za reprezentaciju Brazila[3] te je sa samo tri prethodna nastupa dobio mjesto u sastavu reprezentacije za IHF Svjetsko rukometno prvenstvo 2023. godine u Poljskoj i Švedskoj. Mediji su ga proglasili jednim od otkrića turnira,[4] a uz to je bio i najbolji strijelac Brazila na turniru na kojem je reprezentacija ispala u drugom krugu.

Reference[uredi | uredi kod]