Intel

Izvor: Wikipedia
Intel Corporation
Novi Intelov logo (2006 -  )
Vrsta javna (NASDAQ: INTC
Osnovana 1968.
Trenutno sjedište Santa Clara, Kalifornija, SAD (ustanovljena kompanija u Delawareu SAD)
Ključne osobe Paul Otellini, CEO
Craig Barrett, Chairman
Industrija Poluvodiči
Proizvodi Mikroprocesori
Flash memorije
chipsetovi matičnih ploča
Kratice za mrežno povezivanje
Bluetooth chipsetovi
Prihod Green Arrow Up.svg 35,7 milijardi USD$
Operativni prihod Green Arrow Up.svg 5,7 milijardi USD$
Neto dobit Green Arrow Up.svg 5 milijardi USD$
Broj zaposlenih 94.200
Slogan "Leap ahead"
Web-stranica www.intel.com

Intel je multinacionalna kompanija koja je pionir računarstva, te je najviše poznata po proizvodnji procesora (Pentium i Celeron su najpoznatija imena njihovih procesora). Osim procesora Intel se bavi proizvodnjom matičnih ploča, čipseta, mrežnih kartica, modema, i ostalih računarskih komponenti. Intel je osnovan 1968. od strane Gordon E. Moore-a (hemičar i fizičar) i Roberta Noyce-a (fizičar koji je radio na izumu integrisanog kola), obojica su napustila Fairchild Semiconductor da bi osnovali Intel. Isti slučaj se desio sa osnivanjem AMD jer su njegovi osnivači upravo radili u Fairchild-u.

Zasluge Intel-a[uredi - уреди]

Intel je začetnik modernih procesora, bili su prvi koji su napravili procesor na jednom čipu (1971. godine), procesor se zvao Intel 4004. Iako je mogućnostima bio siromašan i u to vrijeme, bio je revolucionaran jer je sve sadržavao u jednom čipu, te je bio veoma malen. Prvi proizvodi koje je Intel pravio su bile RAM memorije. Intel je zaslužan i za x86 arhitekturu procesora na kojoj se danas temelji većina procesora, između ostalog i AMD, dok još postoje i IBM, NEC, Transmeta i VIA procesori.

Najpoznatiji procesori[uredi - уреди]

8086 procesor, začetnik x86 procesora
Trenutno najjača serija procesora u svijetu - Core 2 Duo

Do pojave Pentium marke procesora (što je ustvari samo marketinško ime) procesori su se obilježavali brojevima, a sve je počelo od prvog x86 temeljenog procesora 8086 (1978. godine), te su se kasnije dodavali brojevi ispred 86, od čega i potiče ime arhitekture x86. Prije Pentiuma najpoznatiji procesori su bili 80286, 80386 te 80486, da bi Intel uveo novo ime (mnogo jednostavnije i privlačnije) Pentium, koji slovi za najpoznatiju marku procesora ikad, osim njega imamo Celeron, praktično oslabljenu verziju Pentiuma.

Procesori[uredi - уреди]

Lista najpoznatijih Intel-ovih procesora: