Fokofpolisiekar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Fokofpolisiekar
Fokofpolisiekar u Amsterdamu, Nizozemska, svibanj 2011.
Fokofpolisiekar u Amsterdamu, Nizozemska, svibanj 2011.
Podaci
NadimakPolisiekar, Die Bende, Fokof.
MestoBellville, Južna Afrika
Žanrpunk rock
pop punk
Aktivni period2003 – 2007
2009 – danas
Vezani članciVan Coke Kartel, aKING, Die Heuwels Fantasties, Die Antwoord, Jack Parow, De Wallen
Izdavačka kućaRhythm Records
Članovi
Francois "van Coke" Badenhorst
Hunter Kennedy
Johnny de Ridder
Wynand Myburgh
Jaco Venter
Bivši članovi
Justin Kruger
VebsajtSlužbena stranica

Fokofpolisiekar (Afrikaans izgovor: [/ˈfɔkɔf puˈlisiˌkɑːr/], "odjebipolicijskiauto") je afrikanerski alternativni rock sastav iz Bellvillea, blizu Kaapstada, Južna Afrika. Zbog psovke u imenu, obično ih se oslovljava kao Polisiekar ili FPK.

Povijest[uredi | uredi kod]

Sastav je nastao u travnju 2003. godine, isprva kao šala da šokira uglavnom konzervativnu afrikanersku zajednicu svojim imenom kao i pojmom afrikanerskog alternativnog sastava. Svi članovi su bili dobro poznati u lokalnim underground glazbenim krugovima zbog njihovog rada u sastavima New World Inside, 7th Breed i 22 Stars. Objavili su svoj prvi EP, As Jy Met Vuur Speel Sal Jy Brand (Ako se igraš vatrom, opržićeš se), ubrzo nakon osnivanja i jedna od pjesama na njemu, Hemel op die Platteland (Nebesa nad selima), ušla je u povijest kao prva afrikaans pjesma koja se puštala na nacionalnom radiju 5FM. U tom trenutku njihov EP je bio dostupan jedino na njihovim nastupima ili je tajno prodavan. Jedno od ovih tajnih mjesta bila je čuvena Do Re Me Music prodavnica instrumenata i glazbena škola u Somerset Westu gdje je De-Wet Nagel prodavao njihov EP da proširi njihovu glazbu među studentima i ljubiteljima glazbe. Njihov prvi pun album, Lugsteuring (Zračne smetnje), sa producentom Johnom Paulom De Stefanijem, je objavljen 2004. godine.

Popularnost sastava je strmoglavo porasla u njihovoj domovini, gdje je afrikaans nakon kraja apartheida marginalizovan u korist engleskog jezika. Težak i brz stil i kritički stihovi, koji se odnose na tipične južnoafričke pojave poput konzervativnih Bura veoma privrženih Nizozemskoj reformisanoj crkvi, bili su jedna posebna osobina protagonista afrikaans rocka, koji je prije bio utjelotvoren imenima kao što su Johannes Kerkorrel i Koos Kombuis, koji su se još tijekom apartheida kritički izjašnjavali,[1] ali su ipak pripadali jednom "mekšem" glazbenom stilu.

Još jedan EP izlazi 2005. godine, Monoloog In Stereo (Monolog u stereu), koji se unutar prve godine prodao u 28.000 primjeraka.[2] Sastav je ovdje uveliko prešao sa punka na jedan mirniji i sporiji stil. U ožujku 2006. Fokofpolisiekar je nastupio na festivalu Coca-Cola Colab Massive Mix Festival u stadionu Green Point u Kaapstadu, gdje su nastupila i međunarodno poznata imena iz glazbenog svijeta kao npr. Metallica i Fatboy Slim. Godine 2006. su izbacili i EP, Brand Suid-Afrika (Gori, Južna Afriko), a u rujnu i novi album, Swanesang (Labudova pjesma), koji je uključivao hit singlicu Brand Suid-Afrika. Swanesang je snimljen u B-Sharp Studios u Boksburgu, Južna Afrika, u koprodukciji Johnnyja De Riddera.

Pred kraj 2005. godine, bubnjar Jaco Venter je iskočio iz vozila u pokretu za vrijeme sastavove južnoafričke turneje. Zadobio je višestruke ozljede i zamijenjen je Justinom Krugerom, prethodnim bubnjarem ultrakonzervativnog kršćanskog sastava, Neshamah. Radio je na njihovom EP Brand Suid-Afrika, kao i na nekim pjesmama njihovog sljedećeg albuma, Swanesang.

Nakon prvog EP-a As Jy Met Vuur Speel Sal Jy Brand i još popularnijeg punog albuma Lugsteuring, sljedeći album, Monoloog In Stereo, otišao je više u pravcu akustičnog rocka, nasuprot alternativnom rocku njihovog prvog albuma. Brand Suid-Afrika predstavlja povratak sastava njihovim korijenima. Sljedeći puni album Swanesang, sa prevladavajućim akustičnim elementima, sadržao je manje kontroverzne stihove od prijašnjih albuma. Predstavljao je fuziju punka prvih albuma i akustičnih elemenata. Također su snimili cover verziju Depeche Modeovog Shake the Disease za južnoafrički Depeche Mode tribute album Mode of Obscurity.

Fokofpolisiekar su nastupali diljem Južne Afrike, a u listopadu 2005. godine su imali turneju po Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje žive mnogi pripadnici afrikanerske dijaspore. Također su nastupali u Nizozemskoj i Belgiji (zbog velike sličnosti u jeziku) i u Ujedinjenom Kraljevstvu tijekom studenog 2006. godine.[3]

U rujnu 2008. godine sastav je objavio EP/DVD nazvan Antibiotika (Antibiotici), snimljen u Belville Studios u Kaapstadu, u koprodukciji Johnnyja De Riddera. Stilski se oslanja na raniju punk rock eru. Taj EP sadrži četiri nove pjesme, kao i DVD sa svim glazbenim spotovima sastava i behind-the-scenes videom za dokumentarac u pripremi o sastavu.

Godine 2009. dokumentarac o sastavu je objavljen. Fokofpolisiekar: Forgive Them for They Know Not What They Do (Fokofpolisiekar: Oprosti im, ne znaju šta rade) je premijerno prikazan na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Encounters u srpnju, gdje je osvojio Audience Award. Prikazivanje u kinima diljem Južne Afrike počelo je 23. listopada 2009. godine.

U ožujku 2011. godine, Protea Boekhuis objavljuje autorizovanu biografiju sastava Biografie Van 'n Bende (Biografija jedne bande). Autor je Annie Klopper, a knjiga istražuje povijest sastava, njihov životni stil i njihov napad na mainstream afrikanersku glazbenu scenu današnjice.[4]

Nakon četiri godine bez objavljivanja, Fokofpolisiekar se vraća 2012. godine sa albumom Van Fok King Tasties, koji je, kao što se vidi iz naziva, zajednički projekat (split album) Fokofpolisiekara i sastava aKing, Van Coke Kartel i Die Heuwels Fantasties. Svaki sastav je snimio po tri pjesme za album, od toga po dvije akustične verzije već objavljenih pjesama i po jedna nova pjesma.

Sljedeće, 2013. godine je izašao prvi Live-DVD Forgive Them For They Suck K*k.

Dana 23. ožujka 2017. godine, sastav je najavio da će snimati svoj sljedeći studijski album koristeći Thundafund da pokriju troškove snimanja.[5] Novi album Selfmedikasie (Samoliječenje) predstavlja prvi puni album sa novim materijalom nakon Swanesanga iz 2006. godine.

Članovi[uredi | uredi kod]

Stil[uredi | uredi kod]

Sastav ima jedinstven zvuk u usporedbi sa ostalim afrikanerskim sastavima. Njihov materijal se može porediti sa sastavima poput Alkaline Trio. Na promociji EP-a Monoloog in Stereo u Stellenboschu, François Van Coke je spomenuo Queens of the Stone Age DVD koji su gledali ranije toga dana.

Sastav uglavnom izvodi glazbu koja se može klasifikovati kao alternativni rock, mada varira donekle među albumima i pjesmama. Njihova muzika predstavlja kritiku svih aspekata južnoafričkog života, a posebno sociopolitičkog miljea Južnoafrikanaca kojima je afrikaans materinski jezik. Daju razne kritike na religiju u Južnoj Africi, od bogohulnih aluzija pa sve do ličnih iskustava nevjerovanja.

U glazbenom smislu su se mijenjali sa svakim novim albumom, od sirovog zvuka EP-ova do zrelijeg Swanesanga sa rock glazbenim utjecajima. Pjesme poput Heiden Heiland, Prioritiseer, Brand Suid-Afrika i Backstage sa Swanesanga su primjer mnogo zrelijeg pisanja stihova, a i bolje studijske produkcije (npr. korištenje vocodera kao dopune Van Cokeovom pjevanju).

EP/DVD Antibiotika je progresija zvukova koje je sastav istražio sa albumom Swanesang i utjecaja drugih projekata poput aKinga i Van Coke Kartela.

Kontroverze[uredi | uredi kod]

Sastav je bio upleten u kontroverze od samoga nastanka. Isprva su radio postaje oklijevale da puštaju pjesme sastava zbog psovke "Fokof" ("odjebi") u imenu sastava. Nadimak Polisiekar (policijski auto) je ubrzo usvojen od strane toga dijela mainstream medija koji nisu željeli da izgovore puno ime u strahu od prigovora iz publike.

Mnogo negodovanja je također izrazila i kršćanska zajednica u Južnoj Africi zbog navodne uporabe antireligijskih stihova u mnogim pjesmama. Stihovi poput "Kan iemand dalk 'n god bel/En vir hom sê ons het hom nie meer nodig nie", izravno prevedeni kao "Može li netko pozvati boga/I reći mu da ga više ne trebamo", iz njihovog hita Hemel Op Die Platteland su naišli na otpor u nekim kršćanskim grupama.

Godine 2004. sastav je bio uključen u tuču u baru, kada ih je prepoznala grupa muškaraca i počela vrijeđati Van Cokea, nazivajući ga "pederčinom".[6] Od tad je sastav stekao reputaciju za tuče koje često izbijaju na njihovim promocijama CD-ova i nastupima. Drugi primjer je promocija CD-a za Lugsteuring, kada je sastav morao skočiti s bine da pomognu u zaustavljanju tuče.[7]

Kontroverza koja okružuje sastav je dostigla svoj vrhunac u travnju 2006. godine, kada je bass gitarista Myburgh napisao riječi "fok god" ("jebeš boga") na novčaniku afrikaans pjevača Bobbyja van Jaarsvelda [8], koji je tražio autogram. Ovo se dogodilo u rano jutro u jednom noćnom klubu za vrijeme razgovora o vjeri, kada je Myburgh bio pijan nakon nastupa. Vjerske vođe iz cijele Južne Afrike su iskoristili razne medije (uključujući radio intervjue i pisma novinama) da izraze neodobravanje vjerskih sentimenata sastava. Ovo je zamalo rezultovalo isključivanjem sastava sa Nacionalnog festivala umjetnosti Klein Karoo.[9] Na kraju je sastavu dozvoljen nastup pod uslovom da se riječi "fok god" ne pjevaju u njihovim pjesmama. Sastav je kasnije zamolio publiku za oprost, jer bi to bilo "...ono što bi Isus uradio".[10]

Ipak, uprkos kontroverzama koje okružuju njihovu glazbu (a donekle i zbog njih) sastav ostaje veoma popularan u Južnoj Africi i privlači brojnu publiku gdje god da nastupe. Također su bili jedan od najtraženijih sastava na južnoafričkom glazbenom TV kanalu MK.

Pauza[uredi | uredi kod]

Dana 13. ožujka 2007. godine, Myburgh je najavio prekid aktivnosti Fokofpolisiekara u afrikanerskim novinama Rapport uz riječi: "Svako od nas želi da radi nešto svoje, kao npr. Johnny koji želi da se bavi produkcijom i Francois i ja koji radimo na vlastitim solo projektima."

Van Coke je počeo nastupati na akustičnim setovima u Stellenboschu pod svojim imenom u drugoj polovici 2007. godine uz Lauda Liebenberga, prije nego što su se obojica posvetila svojim novim sastavima.

Wynand Myburgh i Francois van Coke su započeli novi projekat Van Coke Kartel sa bubnjarem Justinom Krugerom. Njihov istoimeni debitantski album Van Coke Kartel je izašao u prosincu 2007. godine[11], a sljedeći album Waaksaam & Wakker je izašao u rujnu 2008. godine.

Jaco Venter i Hunter Kennedy su osnovali novi sastav, aKING, zajedno sa Henniejem van Halenom i Laudom Liebenbergom koji su nastupali sa Van Cokeom na njegovim akustičnim setovima. Njihov debitantski album, Dutch Courage, izašao je u veljači 2008. godine[12] i postali su vjerovatno najuspješniji od svih sastava-nasljednika Fokofpolisiekara.

Hunter Kennedy, Johnny De Ridder i Pierre Greeff su osnovali novi sastav, Die Heuwels Fantasties, koji ima elektronski zvuk u stilu The Postal Service. U prosincu 2007. godine su najavili planove za izdavanje prvoga EP preko svoje produkcijske kuće, Supra Familias. Sastav je izbacio istoimeni puni album u ožujku 2009. godine u produkiji Supra Familias. Johnny De Ridder je također i producent. De Ridder se bavi komponovanjem po narudžbi i produkcijom i zajedno sa drugim ljudima vodi produkcijsku kuću Soft Light City.[13]

Francois Van Coke je izbacio i solo album imenovan po sebi 2015. godine u produkciji Supra Familias.

Fokofpolisiekar i dalje redovno nastupaju na raznim koncertima i festivalima, obično zajedno uz aKING i Van Coke Kartel. U rujnu 2008. godine sastav je objavio EP novog materijala nakon što su se isprva poigravali idejom izdavanja kompilacije "najvećih hitova". Veliki broj obožavatelja je pitao da li je sastav još uvijek na pauzi ili su samo selektivni po pitanju broja nastupa i izjava za medije.

U rujnu 2009. godine, vokalista Francois Van Coke je u interviewu za HeadbangToday.com rekao: "Više nismo na pauzi. Imamo 2-5 nastupa mjesečno, ali više festivala i većih nastupa. Nakon objave Antibiotika, uistinu bismo željeli da odradimo još jedan puni album, vjerovatno sljedeće godine."

Brand zanatskog piva[uredi | uredi kod]

Godine 2014. sastav je najavio da će pokrenuti proizvodnju zanatskih piva sa imenima njihovih pjesama: Dag Dronk, Antibiotika, Hemel op die Platteland i Skyn Heilig.

Ipak, 2015. godine objavili su da se neće više sve vrste proizvoditi[14] i da će Fokof Lager biti njihovo jedino zanatsko pivo. Pivo se proizvodi u Kaapstadu u pivari Devil's Peak.

Diskografija[uredi | uredi kod]

Studijski albumi[uredi | uredi kod]

Extended Plays (EP-ovi)[uredi | uredi kod]

Kompilacijski albumi[uredi | uredi kod]

Singlice[uredi | uredi kod]

Live albumi[uredi | uredi kod]

Split albumi[uredi | uredi kod]

Studije[uredi | uredi kod]

Članci[uredi | uredi kod]

  • Kahn, R. 2011. ‘Oop vir misinterpretasie’: South African journalism's take-up and representation of the music of Fokofpolisiekar. Ecquid Novi: African Journalism Studies, 32(3), pp.19-33. (en)
  • Senekal, B.A. 2013. Fokofpolisiekar en die musiek van vervreemding, Tydskrif vir Nederlands en Afrikaans, 20(1), 87-101. (af)

Disertacije i teze[uredi | uredi kod]

  • Klopper, A.E. 2009. Die opkoms van Afrikaanse rock en die literêre status van lirieke, met spesifieke verwysing na Fokofpolisiekar (Universiteit van Stellenbosch). (af)
  • Loubser, L. 2015. Afrikaner identity in the born-free generation: Voortrekkers, farmers and Fokofpolisiekar. (en)

Knjige[uredi | uredi kod]

  • Grundlingh, A.M. en Huigen, S. (reds.). 2008. Van volksmoeder tot Fokofpolisiekar: Kritiese opstelle oor Afrikaanse herinneringsplekke. African Sun Media. (af)
  • Klopper, A. 2011. Biografie van'n bende: die storie van Fokofpolisiekar. Protea Boekhuis. (af)

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. southafrica.info: „'Dylan' of Afrikaans rock dies“ (en)
  2. De Volkskrant: Kan jy apatie spel. (nl)
  3. „Fokofpolisiekar European Tour November 2006”. Rhythm Records. Arhivirano iz originala na datum 2016-03-12. Pristupljeno 2018-04-29.  (en)
  4. Biografie van 'n bende: Fokof, we'll piss where we want (en)
  5. [1] Arhivirano 2017-09-12 na Wayback Machine-u (en)
  6. „News24: 'Boers' rev up Fokofpolisiekar”. Arhivirano iz originala na datum 2007-10-01. Pristupljeno 2018-04-29.  (en)
  7. „News24: Fistfight at CD launch”. Arhivirano iz originala na datum 2007-09-30. Pristupljeno 2018-04-29.  (en)
  8. „Mail & Guardian: 10 Years of crazy fokken rock”.  (en)
  9. „IOL: Punk Afrikaans band suffers Christians' wrath”.  (en)
  10. „IOL: Controversial band can play at KKNK”.  (en)
  11. 24.com: „Van Coke Kartel: The Interview“ Arhivirano 2008-08-15 na Wayback Machine-u (en)
  12. rhythmrecords.co.za: „aKING / Dutch Courage“ Arhivirano 2008-03-04 na Wayback Machine-u (en)
  13. tumblr: „Interview with Johnny De Ridder (Fokofpolisiekar and Soft light city)“[mrtav link] (en)
  14. „Channel 24: And now it’s time for an ice cold Fokof Lager”.  (en)
  15. „Review: VanFokKingTasties – Self-titled | MusicReview.co.za - South Africa's largest independent music site”.  (en)
  16. „Fokofpolisiekar Releases New Song, "Paranoia" | MusicReview.co.za - South Africa's largest independent music site”.  (en)

Vanjske veze[uredi | uredi kod]