Dan enigmata Srbije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Dan enigmata Srbije je praznik svih enigmata (i rešavača i sastavljača) u Srbiji. Na Devetim susretima enigmata Srbije 2009. u Vršcu odlučeno je da to bude 21. februar.

Istorijat[uredi | uredi kod]

Istraživanja srpskih enigmatskih istoričara pokazala su da su prve klasične autorske zagonetke u Srbiji nastale 1820.. U Beču ih je objavio prosvetitelj, novinar, publicista i diplomata Dimitrije Davidović u prvom srpskom almanahu «Zabavnik» u izdanju za 1820. Radilo se o 22 šarade i logogrifa nepoznatog autora.

Sve do tada postojalo je samo bogato i sadržajno narodno usmeno zagonetačko stvaralaštvo, a deo tog narodnog stvaralaštva prvi je objavio Vuk Stefanović Karadžić u Srpskom rječniku 1818.

Narodno zagonetanje[uredi | uredi kod]

Pri određivanju Dana enigmata Srbije bilo je zamišljeno da se objedini kolektivno srpsko narodno zagonetaštvo sa pojavom prvih klasičnih autorskih zagonetaka. Tako je u narodnom crkvenom kalendaru pronađena Zagonetna sedmica, koja pada početkom godine, između Mesnih i Belih poklada. Cela ova sedmica je u znaku druženja i veselja i predstavljala je najvedriju sedmicu u godini. U nekim našim krajevima postojalo je verovanje da se, ukoliko se u toku ove sedmice ne bi smislila i postavila neka zagonetka, u toj godini nijedan posao neće valjano i uspešno obaviti. Zbog toga je ova sedmica i određena za nadmudrivanja i iskazivanja maštovitosti i nadmoći, čime se oplemenjivao i razvijao duh i um.

Zagonetna subota[uredi | uredi kod]

Zagonetna subota pada neposredno pred Zagonetnu sedmicu, odnosno dva dana pre početka sedmodnevnog Vaskršnjeg posta. Budući da je Vaskrs pokretni praznik, Zagonetna subota se pomera i pada u različite datume (od 14. februara do 20. marta) tako da su se javile izvesne tehničke poteškoće pri određivanju datuma na koji bi se slavio Dan enigmata Srbije. Stoga je za Dan enigmata Srbije određen onaj datum na koji je 1820. padala Zagonetna subota, čime bi ideja o objedinjavanju datuma vezanih za srpske narodne i klasične autorske zagonetke bila realizovana. Posle konsultacija sa Bogoslovskim fakultetom u Beogradu, ustanovljeno je da je 1820. Vaskrs bio 10. aprila po Gregorijanskom, odnosno 28. marta po Julijanskom kalendaru, računajući i sadašnju razliku od 13 dana između dva kalendara. Zagonetna subota je te, 1820. godine, bila 21. februara, što se uzima i kao datum obeležavanja Dana enigmata Srbije.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]