Commentarii de bello Gallico

Izvor: Wikipedia
Commentarii de Bello Gallico
(Komentari o galskom ratu)
An 18th century edition
Izdanje Commentarii de Bello Gallico iz 18. vijeka
Autor Julije Cezar, Aulo Hircije(VIII)
Jezik klasični latinski
Tema/e Historija, etnografija, vojna historija
Žanr/ovi publicistika
Izdavač Julije Cezar
Datum izdanja 50-e i 40-e pne.?
Slijedi Commentarii de Bello Civili

Commentarii de bello Gallico (srpskohrvatski: Komentari o galskom ratu) je tekst koji je 50-ih i 40-ih godina pne. napisao rimski vojskovođa i političar Julije Cezar kako bi opisao vlastito osvajanje Galije. Tekst se sastoji od osam knjiga i napisan je u trećem licu. Smatra se jednim od najpoznatijih i najcitiranijih djela rimske književnosti, odnosno najpoznatijim vojnih memoarima u historiji. Zbog elegantnog, ali jednostavnog proznog stila, de bello Gallico se vijekovima koristi u obrazovne svrhe, odnosno za što lakše upoznavanje učenika sa latinskim jezikom.

Iako je Cezaru glavni motiv pisanja bila politička propaganda, odnosno nastojanje da svoje postupke u Galiji opravda pred rimskom javnošću te se pohvali svojim spektakularnim vojnim uspjesima, de bello Gallico se smatra ednim od najvrijednijih pisanih izvora za antičku historiju, pogotovo kada su u pitanju područja Sjeverozapadne Evrope. Cezar je prvi autor koji je detaljno opisao tamošnje narode i njihov način život, a njegova knjiga je jedini koliko-toliko vjerodostojni pisani izvor podataka o pred-rimskoj Galiji, odnosno s njime počinje i pisana historija Britanije. Knjiga se isto tako smatra jednom od prvih etnoloških studija u historiji.

Vjeruje se da Cezar sam nije dovršio knjigu, odnosno da je, zbog zauzetosti građanskim ratom, napisao samo sedam knjiga; osmu je dovršio njegov pomoćnik Aulo Hircije.

Eksterni linkovi[uredi - уреди]

Wikiizvor
Latinski Wikiizvor ima originalni tekst vezan uz ovaj članak: