Charles Comiskey

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Charles Comiskey na bejzbol karti 1887.

Charles Albert Comiskey (Chicago, 15.8. 1859 - Eagle River, Wisconsin, 26.10. 1931) bio je američki profesionalni igrač bejzbola, menadžer i vlasnik kluba Chicago White Sox, odnosno graditelj stadiona Comiskey Park, koji je po njemu dobio ime.

Charlie Comiskey je treće od osmoro djece Johna i Annie Comiskey. Charlesov otac, poznat pod nadimkom "Honest John," was bio je jedan od političkih bosova svoje četvrti, te je služio kao gradski vijećnik Chicaga od 1859. do 1863. te 1867. i 1870. Stari Comiskey je svom sinu namijenio karijeru u trgovini i obrtu, ali se mladi Charles ipak više zanimao za bejzbol, počevši igrati za lokalni poluprofesionalni klub. Zato ga je otac poslao na St. Mary's College u Kansasu, gdje se nadao da će mu sin zaboraviti na igru. No, tamo je Comiskey sreo Teda Sullivana, koji je već bio vlasnikom malog kluba u Milwaukeeju. Comiskey je tamo počeo igrati, a potom u novom Sullivanovom klubu u Dubuqueu u državi Iowa.

Comiskey se godine 1882. priključio nacionalnoj profesionalnoj ligi American Association igrajući za St. Louis Brown Stockings, kome je povremeno bio menadžer. Zbog toga mu se pipisuju četiri uzastopne titule Brownsa u AA. Godine 1890. je prešao u Players League i nastupao za Chicago Pirates, pa se potom vratio Brownsima (1891), da bi igračku karijeru završio u Cincinnati Redsima u National League (1892-94).

Igračku karijeru je te godine završio s udaračkim prosjekom .264, 29 home runova, 883 RBI i 419 ukradenih baza.

U jesen 1894. Comiskey je napustio Cincinnati te kupio klub iz Sioux Cityja klub iz koji se natjecao u nižerazrednoj Western League. Potom je organizirao njegov transfer u Minneapolis gdje se klub natjecao pod nazivom St. Paul Saints. Nakon pet sezona Comiskey se s National Leagueom dogovorio da mu dozvoli igrati u Chicagu, iako je tamo već postojao njen klub Chicago Cubs. St. Paul Saints su promijenili ime u White Stockings, a Western League se godine 1900. preimenovala u American League. Godine 1901. AL se proglasila nacionalnom profesionalnom ligom te je tako zahvaljujući Comiskeyu Chicago postao grad s dva kluba MLB - status koji drži do današnjih dana.

Comiskey je bio vlasnikom kluba sve do svoje smrti 1931. godine, a 1910. je nadgledao izgradnju Comiskey Parka. Iako je klub pod njegovim vodstvom osvojio cijeli niz titula, postao je nepopularan među igračima zbog svoje škrtosti. Tako je igrače tjerao da plaćaju pranje uniformi iz vlastitog džepa, te su tako stekli nadimak Black Sox (Crne čarape). Njegovoj nevoljkosti da adekvatno plati svoje igrače mnogi pripusuju odluku Soxa da za novac namjerno izgube World Series 1919. godine, odnosno skandal koji se smatra najgorim u historiji američkog profesionalnog sporta.

Godine 1939. Comiskey je izabran u Bejzbolsku Halu slavnih.

Njegov unuk Charles Comiskey Jr. je kraće vrijeme bio vlasnik kluba.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Bike, William S. Streets of the Near West Side. Chicago: ACTA Publications, 1996, p. 67-69.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Tom Loftus
Menadžer Cincinnati Redsa
1892-1894
Slijedi:
Buck Ewing
Prethodi:
Original
Vlasnik Chicago White Soxa
1900-1931
Slijedi:
J. Louis Comiskey