Bitka kod Misihea

Izvor: Wikipedia
Bitka kod Misihea
Segment rimsko-perzijskih ratova
Datum zima 244.
Lokacija Misiche, Mezopotamija (suvremeni Irak)
Rezultat sasanidska pobjeda
Zaraćene strane
Sasanidsko Carstvo Rimsko Carstvo
Komandanti i vođe
Šapur I Gordijan III
Rimsko-perzijski ratovi
Rimsko-partski ratovi
KaraKilikijska vrataAmanski prijevojPlanina GindarPohodi Marka AntonijaArmenski rat 58–63Trajanov pohod na PartijuPohodi Lucija Vera2. KtesifonNisibis
Rimsko–sasanidski ratovi
ResenaMisičeBarbalisEdesaSingaraAmida3. KtesifonSamara
Bizantsko-sasanidski ratovi
Rat 421–422Anastazijev ratIberijski ratLazijski ratRat 572–591Rat 602–628

Bitka kod Misihea (Misiche, Mesiche ili Massice) se odigrala u Mezopotamiji na početku 244. godine između rimske vojske na čelu sa carem Gordijanom III na jednoj, i perzijske vojske na čelu sa kraljem Šapurom I. Velika rimska vojska pod Gordijanom je napala Perziju 243. kako bi povratila teritorije izgubljene za vrijeme Gordijanovih prethodnika. Na samom početku pohoda su Rimljani potukli Perzijance kod Resene i natjerali Perzijance na povlačenje u Mezopotamiju. Međutim, pobjednički vojskovođa Timesitej se razbolio i umro, a car Gordijan mu nije bio dostojna zamjena.

Bitka se odigrala u blizini današnje Faludže. Perzijanci su u njoj odnijeli pobjedu. Perzijski izvori navode da je tada poginuo i sam Gordijan. Rimski izvori, pak, sugeriraju da je Gordijan umro nešto kasnije, odnosno u pobuni svojih razočaranih vojnika. U svakom slučaju, novi car Filip Arabljanin je započeo pregovore sa Šapurom i pristao na ponižavajuće uvjete, odrekavši se velikog dijela teritorije i isplativši veliku odštetu.

Izvori[uredi - уреди]