Bitka kod Halulea

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bitka kod Halulea
Datum 691. pne.
Lokacija
Ishod neodlučno,
historičari se slažu da su Asirci pretrpjeli najteže gubitke.
Sukobljene strane
Babilonci
Kaldejci
Aramejci
Babilonija
Elamiti
Zagroška plemena
Asirija
Komandanti i vođe
Mushezib-Marduk
Humban-nimena
Khumban-umena III
Sennacherib

Bitka kod Halulea se odigrala 691. pne. između Asirskog Cartsva i pobunjeničkih snaga Babilonije, Kaldejaca i aramejskih plemena.[1][2].

Pozadina[uredi | uredi kod]

Za vrijeme vladavine kralja Sanheriba od Asirije je Babilonija bila stalno u pobuni. Mushezib-Marduk, kaldejski princ izabran za kralja Babilona je poveo babilonski narod u rat protiv Asirije i njenog kralja Sanheriba.

Pobunjeničke snage[uredi | uredi kod]

Khumma-Menanu je regrutirao novu vojsku kakko bi pomogao Babiloncima pod Mushezib-Mardukom protiv Asiraca. [3]. Osim Babilonaca su se pobuni priključili aramejska plemena, Kaldejci i kralj Khumban-umena III od Elama, kao i sva plemena s gorja Zagros (Parsumash, Anzan, Ellipi, etc.). Jezgro pobunjeničke vojske su činili elamske dvokolice, kao i iranske dvokolice, pješadija i konjica. [4]

Rezultat[uredi | uredi kod]

Sanherib za vriejeme babilonskog rata

Ishod bitke je bio neodlučan, odnosno to sugerira činjenica da su obje strane u svojim službenim spisima proglasile pobjedu, a svi vladari-učesnici ostali na svojim prijestoljima. Historičari pak smatraju kako su Asirci od svih imali najteže gubitke. Humban-numena je zajedno s aramjeskim plemenima i Perzijancima, tvrdio kako je uspio poraziti Sanheriba u bitci.[5]

Međutim, iste godine je Mushezib-Marduk izgubio svog saveznika, jer je elamski kralj Humban-nimena podlegao moždanoj kapi. Tu je priliku Sanherib iskoristio te napao Babilon, koji je uništen poslije devetomjesečne opsade. Poslije toga se na području Mezopotamije 40 godina vodio rat između Elama i Asirije.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. iranica.com. Arhivirano iz originala na datum 2008-05-06. Pristupljeno 2008-05-17. 
  2. clio.fr
  3. Elam - Crystalinks
  4. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2008-05-06. Pristupljeno 2008-05-17. 
  5. The Encyclopedia of World History. Arhivirano iz originala na datum 2008-02-16. Pristupljeno 2008-05-17.