Ambrose Bierce

Izvor: Wikipedia
Ambrose Bierce

Ambrose Bierce, o. 1866
Osnovni podaci
Rođenje Ambrose Gwinnett Bierce
24. jun 1842. (1842-06-24)
Okrug Meigs, Ohio, SAD
Smrt iza 26. decembra 1913;[1]
posljednji put viđen u Chihuahui u Meksiku
Zanimanje novinar pisac
Djelo
Žanrovi satira
Književni pokret realizam
Znamenita djela "The Damned Thing"
"An Occurrence at Owl Creek Bridge"
The Devil's Dictionary
"Chickamauga"


Ambrose Gwinnett Bierce (24. jun 1842;[2] pretpostavlja se da je umro nakon 26. decembra 1913[1]) bio je američki književnik i novinar, poznat kao autor ratne priče "An Occurrence at Owl Creek Bridge" i satirčkog Đavoljeg rječnika.

Bierce se kao mladić na početku građanskog rata 1861. priključio sjevernjačkoj vojsci, sudjelujući u nekim od najkrvavijih bitaka, a 1864. je bio teško ranjen u glavu u bitci na planini Kennesaw. Ta iskustva, ali i traumatični privatni život - jedan sin mu je izvršio samoubistvo, drugi umro od upale pluća, a od žene se razveo zbog preljuba - su značajno uticali na njegov opus. Bierce je uglavnom pisao na Zapadnoj obali, a od 1887. do 1906. bio jedan od najuticajnijih kolumnista u novinama Williama Randolpha Hearsta.

Krajem 1913. je prešao meksičku granicu kako bi izvještavao o meksičkoj revoluciji; prema nekim navodima se priključio vojsci Pancha Ville, a za njega se više nije čulo. Njegov nestanak predstavlja jednu od najvećih nerazjašnjenih misterija američke književnosti. Tom događaju je meksički književnik Carlos Fuentes 1985. posvetio roman Stari gringo, a po čemu je četiri godine kasnije snimljen istoimeni film u kome Gregory Peck tumači Bierceov lik.

Izvori[uredi - уреди]

Vanjske veze[uredi - уреди]

Opći
Izabrana djela