Akcija za bolju Hrvatsku

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Akcija za bolju Hrvatsku
Bivši predsjednikŽeljko Cvrtila
SjedišteZagreb
Sabor
0 / 151
Europski parlament
0 / 11
Službene stranice
http://abh.com.hr/

Akcija za bolju Hrvatsku (ABH) je desna politička stranka u Hrvatskoj. Osnovana je 30. travnja 2011. godine, a njen predsjednik i jedan od osnivača je general Željko Sačić, istaknuti policijski zapovjednik iz vremena Domovinskog rata. Osnovana je nedugo nakon osuđujuće prvostupanjske (i kasnije oborene) presude Međunarodnog kaznenog suda Anti Gotovini te je istaknuti dio političkog programa odbacivanje svih presuda Međunarodnog suda i "trenutačni prekid progona hrvatskih branitelja", tj. prekid svih kaznenih postupaka za eventualne zločine pripadnika hrvatskih vojnih i policijskih formacija u ratu.

Za izbore 2011. zajedno s Jedino Hrvatskom – Pokretom za Hrvatsku i Hrvatskom demokršćanskom strankom je stvorila koaliciju Savez za Hrvatsku, s kojom je nastupila protiv ulaska Hrvatske u Europsku Uniju na referendumu o ulasku Hrvatske u EU.

Za predsjednika stranke izabran je mr.sc. Željko Sačić koji u lipnju 2012. godine podnosi neopozivu ostavku iz osobnih razloga. Nakon toga dužnost v.d. predsjednika preuzima mr. krim. Željko Cvrtila, jednoglasnom odlukom Glavnog odbora ABH, a za predsjednika ABH izabire ga Izvanredni izborni sabor ABH održan 23. ožujka 2013. godine.


Izvor i vanjska poveznica[uredi | uredi kod]