Elitni termin

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Udarni termin)
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Elitni termin, elitni večernji termin, udarni termin ili elitni televizijski termin je izraz koji se u televizijskom žargonu koristi za vremenski period pojedinog dana kada se očekuje maksimalna gledanost televizijskog programa. Uz ovaj izraz se ponekad koristi i originalni engleski naziv prime time.

Ovisno o geografskom području, kulturnim navikama, radiodifuznim pravilima i sl. elitni termin obično počinje između 19 i 20, a završava između 22 i 23 sata. Smatra se da je prije tog perioda najveći dio potencijalne publike na poslu ili se vraća s posla, a da se poslije tog perioda najveći dio publike odlazi na spavanje kako bi se pripremio za sljedeći radni dan.

Sadržaj TV-programa u elitnim terminima se vrlo često razlikuje od ostatka TV-programa. Tako su npr. lokalne TV-stanice u okviru šire TV-mreže dužne u elitnom programu prenositi program iz središta mreže, dok ostatak dana mogu emitirati vlastiti program.

TV-program u elitnom terminu obično sadržava emisije koje su zbog sadržaja i ozbiljnosti tema obično neprimjerene najmlađem uzrastu. S druge strane, elitni termin je po sadržaju TV-programa obično restriktivniji od TV-programa koji se emitira tokom kasne večeri ili noći.

Elitni termin je posebno važan komercijalnim televizijama, s obzirom da one većinu prihoda ostvaruju od televizijskih reklama. Stoga se u elitni termin stavljaju potencijalno najatraktivnije emisije, kako bi se mogla naplatiti maksimalna cijena za emitiranje TV-reklama tokom i između njih.