Skopsko polje

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Skopska kotlina)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Skopsko polje (mak. Скопско Поле), ili Skopsko kotlina (mak. Скопска Котлина), je prostrana kotlina u Severnoj Makedoniji, zagrađena na sjeveru sa Skopskom Crnom Gorom, na zapadu Šar-planinom, Žedenom i Suhom Gorom, a na jugu Vodnom i Jakupicom, na sjeveroistoku i jugoistoku široko otvorena prema Kumanovsko-preševskoj udolini i Ovčem polju.

Obodom Skopskog polja probijaju s rijeke kroz nekoliko živopisnih klisura: Vardar kroz Derven (na izlazu iz Tetovskog polja između Šar-planine i Žedna), Treska kroz Šišavsku klisuru (na izlazu iz Poreča između Suhe Rijeke i Vodna), Lepenac kroz Kačaničku klisuru (na izlazu iz Kosova polja između Skopske Crne Gore i Šar-planine), Vardar kroz Taorsku klisuru (na izlazu iz Skopskog polja pod ograncima Jakupice i na ivici Ovčeg polja), i Pčinju (kroz Badersku klisuru, na ulazu u Taorsku klisuru niže Katlanova).

Ko što je Skopsko polje s okolnim riječnim klisurama i visokim planinama veoma bogato prirodnim lijepotama, tako Skoplje i njegova neposredna okolina privlače i bogatstvom kulturnih spomenika vizantijskog i srpskog sredovječnog doba.

Vidi još

[uredi | uredi kod]

Literatura

[uredi | uredi kod]