Šiva

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Shiva)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Statuette of dancing Shiva, the Nataraja.jpg

Bog Šiva je hinduističko božanstvo.

Kao posljednjeg od hinduističkkog svetog trojstva uz Brahmu i Višnua koji su stvaratelji i održavatelji ovog materijalnog svemira, Boga Šivu se prikazuje kao uništavatelja, kao onog koji dolazi posljednji da bi u sebi zadržao ovaj svijet do novog ciklusa stvaranja.

Za njega kažu da je jedini od tri božanstva stalno utjelovljen na Zemlji i da boravi na najvećoj od svih planina, Himalaji. Prikazuje ga se[traži se izvor od 07. 2010.]snježno bijelog, ponekad prekrivenog pepelom. Bjelina Šive simbol je svjetla koje otklanja tamu, a ujedno i personifikacija Boga kao kozmičke svijesti. Posred čela Ga se često prikazuje sa otvorenim trećim okom ili agja čakrom koja predstavlja znanje i mudrost. Te su kobre simbol promjene, rađanja novog života a isto tako i buđenja 'zmijske' snage kundalini u čovjeku.

Ponekad ga se prikazuje i s kobrama oko vrata, zapetljane kose, na svome nosiocu biku Nandi, okružen duhovima, sablastima i vilama. U drugim je prilikama prikazan kao asketa koji sjedi na tigrovoj koži i neprekidno meditira na Himalaji. Poklonici ga štuju prikazanog u kipu, u simbolu linge, okruglom, faličkom obliku koji predstavlja stvaralačku moć boga, ili u njegovu obliku koji plesom uništava materijalni svemir i predstavlja uništavajuću moć boga Nataraja (kralja plesa). Većina poklonika Šivu smatra milosrdnim i punim ljubavi.

Najveći od svih Jogija. Upravlja tamas gunom (neznanje, tama) koja je jedna od tri vezujuće sile materijalnog svemira.

Mantra u slavu Šive glasi: Om namah shivaya hare hare mahadeva.