Rosemary's Baby (roman)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Rosemaryina beba (roman))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Rosemary's Baby
omot prvog izdanja
Autor(i)Ira Levin
Država Sjedinjene Države
Jezikengleski
Žanr(ovi)horor roman
IzdavačRandom House
Datum izdanja12. mart 1967
Vrsta medijaštampa (tvrdi i meki uvez) & audio-knjiga
Kronologija
Prethodi: Slijedi:
Son of Rosemary (1997)

Rosemary's Baby (sh. Rosemaryna beba) je horor roman američkog pisca Ire Levina, objavljen 1967. i poznat kao jedno od komercijalno najuspješnijih i najuticajnih ostvarenja žanra.

Naslovna protagonistica je Rosemary Woodhouse, mlada žena koja se zajedno sa mužem, teatarskim glumcem Guyem, useljava u Bramford, neogotičku stambenu zgradu u središtu New Yorka za koju se vežu legende o ubistvima i okultizmu. Radnja prikazuje kako Rosemary zatrudni i nakon toga se suočava sa nizom neobičnih događaja - iznenadnim osljepljivanjem muževog suparnika nakon koga Guy dobija prestižnu ulogu u broadwayskoj predstavi, ali i time da njeni susjedi Minnie i Roman Castevet, ostarjeli i naizgled dobronamjerni susjedi, iskazuju neuobičajeno veliku pažnju prema svim detaljima života Woodhouseovih, a posebno prema Rosemary i njenoj nerođenoj bebi.

Rosemary's Baby se prodala u preko 4 miliona primjeraka, postavši jednim od najvećih bestselera američke književnosti 1960-ih, te je mnogi drže zaslužnim za to da je horor kao žanr prestao biti dijelom američke književne margine, i umjesto toga postao dio američkog književnog mainstreama. Njegov uspjeh se često tumači time da je Levin u prozu vješto unio dramaturške tehnike postepeno stvarajući jezu i napetost, ali i stvaranjem snažnog kontrasta između "staromodnog" motiva natprirodnog Zla i modernog megalopolisa kao mjesta radnje.

Već sljedeće godine Rosemary's Baby je Roman Polanski ekranizirao kao istoimeni film sa Miom Farrow u glavnoj ulozi, koji se također navodi kao jedno od najuticajnijih ostvarenja žanra horora.

Sam Levin je kasnije imao ambivalentan odnos prema svom najuspješnijem djelu, smatrajući ga odgovornim za poplavu horor-romana i filmovima na temu Satane koji je kulminirao sa Egzorcistom, a koji je pak popularizirao vjerovanje u satansko Zlo i, prema Levinovom mišljenju, kao reakciju potakao okretanje kršćanskom fundamentalizmu i desnici u SAD tokom sljedećih decenija.[1]

Godine 1997. je Levin napisao nastavak pod naslovom Son of Rosemary.

2010. godine je Rosemary's Baby dobila još jednu ekranizaciju u obliku televizijske miniserije u režiji Agnieszke Holland i sa Zoe Saldan u glavnoj ulozi.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Fox, Margalit (14. 11. 2007). „Ira Levin, of Rosemary’s Baby, Dies at 78”. The New York Times. Pristupljeno 14. 11. 2007. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]