Rongbuk (ledenjak)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Rongbuk (lednik))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Grafički prikaz Mount Everesta i okoline
Rongbuk ledenjak
Manastir Rongbuk u Tibetu sa sjevernom stranom Everesta u pozadini

Rongbuk ledenjak se nalazi u Himalajima na jugu Tibeta. Izvor za Rongbuk ledenjak je Mount Everest. U ovaj ledenjak utiču dva ledenjaka, Istočni Rongbuk ledenjak i Zapadni Rongbuk ledenjak, sjeverno od Mount Everesta, u Rongbuk dolini. Na sjevernom dijelu ove doline se nalazi poznati Rongbuk manastir.

Otkriće[uredi | uredi kod]

Engleski alpinista George Mallory prvi je istraživao glavnu Rongbuk dolinu i njene ledenjake dok je tražio mogućnost za moguće rute za uspon na Mount Everest, za vrijeme prve Britanske ekspedicije na Mount Everest 1921. godine.

Tokom iste ekspedicije, Oliver Wheeler prvi je istraživao Istočni Rongbuk ledenjak. Njegovo istraživanje ispod Lhakpa La prevoja dovelo ga je do zaključka da Istočna Rongbuk dolina predstavlja ključ za moguću rutu do vrha Everesta. Nekoliko nedjelja kasnije, ekipa koju su činili George Mallory, Guy Bullock, i Oliver Wheeler istraživala je sam vrh Rongbuk doline, i kao prvi ljudi sa Zapada uspeli su se na Sjeverni prijevoj što je istovremeno predstavljalo i prvo ljudsko prisustvo na padinama Everesta.

Rute za vrh[uredi | uredi kod]

Alpinističke ekspedicije koje sa sjeverne strane iz Tibeta izvode uspon na Mount Everest, kreću iz Baznog kampa na gornjem kraju Rongbuk ledenjaka. Odavde se ide preko Sjevernog prijevoja, a zatim Sjeveroistočnim grebenom prema vrhu.[1]

Američki planinar i snimatelj dokumentarnih filmova David Breashears u saradnji sa Asia Society i MediaStorm prošao je Mount Everest slijedeći rutu Britanske ekspedicije iz 1921. godine. U svojim filmovima prikazuje činjenicu rapidnog smanjenja ledene mase kao globalnu posljedicu klimatskih promjena. Fotografije od prije 90 godina i današnje pokazuju razliku u visini lednika za oko 100 m.[2]

Reference[uredi | uredi kod]