Rave

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Rejv)
Rave party u Beču 2005.

Rejv (engleski rave) (ponekad se odnosi na rejv žurku) je celovečernji plesni događaj na kome Di-Džej i ostali izvođači izvode elektronsku dens muziku i rejv muziku. Sleng izraz rejv je potekao od karipske četvrti u Londonu tokom '60-ih godina prošlog veka, kako bi se opisala žurka. Kasnih '80-ih, izraz je počeo da se koristi kako bi se opisala subkultura koja je nastajala iz esid haus pokreta koji je započeo u Čikagu i Njujorku, a svoj procvat doživeo na klupskoj sceni u SAD i UK.

Rejv se održao na improvizovanim mestima, preko " rejv prodavnica " i podzemne ekstazi mreže. Na žurke se dolazilo s pozivnicama, a služe se "žustra", "pametna" pica ("smart drinks " ), čija je svrha da sprečavaju gubitak tečnosti izazvan ekstazijem i besomučnim višečasovnim plesanjem, ili plesanjem koje je trajalo 4-5 dana ("slatko ludilo").

Rejv je brak psihodeličnog i kibernetičkog, dvostruke fascinacije nove generacije. Mnoge mlade osobe na rejvu prelaze sa ekstazija na metamfetamine, a ulični uzorci ekstazija problematični su i opasni.
Ekstazi tablete pojavile su se 1988. godine u Holandiji i Belgiji.

Na koncertima muzike "Rejv" (besnilo, ludilo ) lansirana je supstanca koja će pruziti "kolorit", "sadržaj", a razlikovaće se od tripa. Ekstazi vodi do "ekstatičnog " raspolozenja "flasha " i "rusha", funkcije mozga su brže, telo je prožeto osećanjem topline, prijatne naježenosti, miline.
"Rave" muzika, koja se sastoji od visokofrekventnih zvukova i tek po kojeg šizoidnog glasa i poruke prošaputane dubokim glasom, izaziva kod konzumenta stanje vrhunca, celo telo zatreperi, smeh, višečasovno frenetično igranje bez osećaja umora.

U trendu su i energetski napici : "red bull", " explosive", kao dodatna energija da bi se igralo desetak i više sati.

Posle zabave u nekim zemljama priređuju se "after hour" (zabava posle zabave ) za najizdržljivije ili " chill out " (opuštanje ), uz laku muziku za "spuštanje ". Kod nas mladi to čine dodavanjem heroina, koji ubrzav vraćanje u prvobitno stanje.

Dostupnost droge, naročito ekstazija, dovela je do toga da rejvovi potpadnu pod oštru kritiku i udar zakona i grupa roditelja.

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]


Eighth notes and rest.png Nedovršeni članak Rave koji govori o muzici je u začetku. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.