Razgovor s korisnikom:95.178.215.84

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Naselja u Istri i na Kvarneru[uredi kod]

Poštovani, nekoliko napomena u vezi s ovim:

  1. Imena gradova i naselja na teritoriju bivše Jugoslavije navodimo na srpskohrvatskom jeziku, a u zagradi na drugim jezicima, npr. slovenskom, makedonskom, jezicima narodnosti i sl.
  2. Šablon o gradu ili naselju dolazi na sam početak članka, a iza šablona slede početak samog članka i datoteke.
  3. Molim vas da ne uklanjate iz uvodne rečenice ime države u kojoj se dotično naselje nalazi.

Hvala i pozdrav, --Igor Windsor (razgovor) 17:31, 14 januar 2021 (CET)[odgovori]

Poštovani Igore, Poznata su mi pravila, ali vjerojatno Vam nije poznato da su naselja u Istri (i u hrvatskoj i u slovenskoj Istri) službeno dvojezična i stvar je naše kulture da to poštujemo i paralelno navedemo bilingvistički naziv, a u zagrade izgovor. Problem je u tome što stavke u zagradama se kod pretraživanja ne vide. Smatram da u slučaju Istre (šire područje) ne bi trebali robovati krutim pravilima. Sigurno bi bio kretenizam paralelno npr. navesti Zagreb - Agram - Zagabria umjesto stavljanje u zagrade nazive na ostalim jezicima, ali u slučaju Istarskih mjesta to je sasvim nešto drugo: znak poštivanja multietničnosti i stvar erudicije.

  1. Dobro je da ste načeli problem šablona jer šablon Naselja u Hrvatskoj je jako loše sačinjen jer je karta Države na vrhu, a slika mjesta na dnu, pa se kod pretraživanja umjesto slike naselja pokazuje osnvni tekst i karta Hrvatske (bez označene lokacije)što je totalni PROMAŠAJ. Treba napraviti novi šablon za naselja ili ispraviti postojeći(s obrnutim rasporedom mape i slike), a do tada bi se trebalo tolerirati postavljanje slike iznad šablona. Molim da o tome raspravite sa svim adminima i nešto poduzmete radi poboljšanja kvalitete.
  2. Smiješno mi je da pored šablona republičkih mjesta i naselja u osnovne podatke o mjestima stavljamo državu, a ne regiju u kojoj se mjesto nalazi, npr. Dalmacija, Istra, Slavonija, jer službene administrativne podjele, županije, ne odgovaraju povijesnim regijama pa se tako npr. Istra nalazi u 4 raličite pokrajinske jedinice od kojih samo jedna nosi ime Istre i stvarno je glupo pisati da se npr. Izola nalazi u Sloveniji (što se vidi iz šablona)i navoditi da se nalazi u obalno-kraskoj regiji, a najosnovnije se ne navede - da se naselje u određenom dijelu Istre (ili Dalmacije, Slavonije...)

Pozdrav Prethodni nepotpisani komentar napisao je korisnik 95.178.215.84 (razgovordoprinosi)

Poštovani, kao što članak o npr. Subotici počinje s "Subotica (mađ. Szabadka) je najseverniji grad u Republici Srbiji...", tako i članci o ostalim gradovima i naseljima na teritoriju bivše Jugoslavije počinju njihovim nazivom na sh, a u zagradi na drugim jezicima, npr. slovenskom, makedonskom, jezicima narodnosti i sl. Ja razumem da na tabli na ulazu u neko naselje stoji dvojezični natpis, ali ovo je enciklopedija, i to na srpskohrvatskom jeziku. Takođe vas molim da izbegavate izraz da je neko naselje "pod Hrvatskom", jer malo miriše na nekakvu okupaciju. Hvala na razumevanju. --Igor Windsor (razgovor) 19:19, 14 januar 2021 (CET)[odgovori]

Ha, dobar ste primjer naveli jer je i Vojvodina službeno dvojezična pokrajina i upravo: Subotica - Szabadka (mađ. ...) ili Izmir - Smirna (grč.), a ne Izmir (grč. Smirna) je zapravo ono što bi svaka ozbiljnija enciklopedija trebala poštovati upravo u cilju erudicije (što je osnovna svrha) - ne ugrožavamo nikoga s dvojezičnim nazivima (gdje to treba) - a što se tiče "pod Hrvatskom": ako je normalno pisati (i to nitko ne ispravlja). npr. "...dok je Istra bila pod AU i pod Kraljevinom Italijom,..." ili zašto onda ne napisati npr. i "današnji dijelovi Istre pod Hrvatskom, pod Slovenijom i pod Italijom" ?
  1. nadam se da se obraćam na pravu adresu pa predlažem i poboljšanja vezana uz biografije raznih ličnosti. Kako u naslovu stoji Ime i Prezime, a ne, kao u knjižnim izdanjima enciklopedija, Prezime, Ime (Einstein, Albert), dolazi do velikih poteškoća u pretraživanju jer često ljudi znaju samo prezime ili zaborave ime, pretraživač ne pokazuje ništa, kao da ta osoba ne postoji u Wikipediji. Npr. ako upišemo Budicin ili Pino Budicin ne pokazuje se ništa dok ne upišemo Giovanni Pino Budicin, jer je neko to tako uveo.
Koliko sam primijetio samo malo primjera je dobro riješeno time da je prezime objavljeno u fetu (u boldu, masno ) pa se automatski, kada napišemo samo prezime pojavi naslov, tj puno ime i prezime, npr. upišemo Fichte pojavi se puno ime Jochann Gottlieb Fichte (mislim da je on taj primjer, pišem po sjećanju). Da li postoji mogućnost da se tako napravi sa svim ličnostima u Wikipediji.
S poštovanjem Vas pozdravljam, Armando Prethodni nepotpisani komentar napisao je korisnik 95.178.215.84 (razgovordoprinosi)
Na ovoj enciklopediji pratimo konvenciju, dakle prvo naziv na našem jeziku, a onda u zagradi na ostalim relevantnim jezicima. Dakle, isto tako: "Rim (tal. Roma) glavni je grad Italije...", a ne npr. "Rim - Roma grad je u središnjem dijelu Apeninskog polutoka pod Italijom" ili sl. Osim toga, ne bi bilo dobro da neki čitatelji pomisle da se radi o nekom naselju s dvočlanim imenom tipa "Baden-Baden". :) "Pod" se može koristiti u kontekstu istorije nekog grada ili naselja u daljem toku članka (npr. "Cres je dugo bio pod mletačkom vlašću"), ali u kontekstu današnje političke geografije, u uvodnoj rečenici članka piše se jednostavno "u" kojoj državi se dotično mesto nalazi. Standard pratimo i u vezi s imenima ličnosti: ime pa prezime. Mislim da je jedino na ruskoj wikipediji drugačije, pa tamo pišu prvo prezime pa ime. Razumem vaše poređenje s tiskanim enciklopedijama, ali na elektronskoj, kakva je wikipedija, to se lako reši presumeravanjima, ako su potrebna. --Igor Windsor (razgovor) 08:29, 15 januar 2021 (CET)[odgovori]

Ovo je razgovorna stranica s anonimnim korisnikom koji još nije napravio račun ili ga ne koristi. Zbog toga moramo da koristimo brojčanu IP adresu kako bismo identifikovali njega ili nju. Takvu adresu može dijeliti više korisnika. Ako ste anonimni korisnik i mislite da su vam upućene nebitne primjedbe, molimo Vas da napravite račun ili se prijavite da biste izbjegli buduću zabunu sa ostalim anonimnim korisnicima.