Novakova pećina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Novakova pećina je u Bosni i Hercegovini, na području opštine Pale. Ime je dobila po hajduku Starini Novaku. Starina Novak je istorijska ličnost iz druge polovine 16. vijeka, porijeklom iz Smedereva. Bio je hajduk po Srbiji i Hercegovini, ali se najduže zadržao na Romaniji i, kao rijetko koja ličnost, ostavio u narodu dubok trag.

Pećina se nalazi se na južnim strmim liticama planine Romanije, na nadmorskoj visini od 1515 m. Pristup od Pala vodi planinarskom stazom koja je uredno obilježena i počinje od lovačkog doma na Majdanima ili planinarskog doma u Stajni, koji se nalazi svega 4-5 km od Pala. Staza prvo vodi do Novakovog vrela, velikog planinskog korita. Neposredno ispod pećine put je obilježen i ojačan sajlama, jer je dosta strm i težak. [1] Drugi pristup je od pravca Sokoca, od Crvenih stijena preko platoa Romanije.

Ispod Novakove pećine su Carske vode, najpoznatije vrelo u širokom pojasu Romanije.

Speleomorfološki, pećina se sastoji od horizontalnog i vertikalnog kanala (odžaka), kojim je pećina povezana sa Romanijskim platoom. Ukupna dužina svih kanala pećine iznosi 60 metara. U gornjem dijelu ulaza u pećinu nalazi se kameni zid koji. Kasnije su na prelazu iz prvog u drugi dio pećine postavljena željezna vrata.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Novakova pećina Arhivirano 2016-08-08 na Wayback Machine-u, Turistička organizacija Istočno Sarajevo, preuzeto 21. januara 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]

Novakova Pećina